Dwukolorowy sernik na zimno
Jestem zachwycona tym ciastem. Smakuje rewelacyjnie. Przepis udostępniła mi Magdalena , która prowadzi bloga "Domowa cukierenka"
Polecam wszystkim smakoszom serników . Praktycznie ściągnęłam wszystko
od początku do końca , zmieniając wierzch z bananów na borówki :)
Tortownica : wymiary : średnica 26 cm
Czas pieczenia : 25 - 30 minut
Temp. pieczenia : 170 C
Składniki:
Biszkopt:
Biszkopt:
Tortownica : wymiary : średnica 26 cm
Czas pieczenia : 25 - 30 minut
Temp. pieczenia : 170 C
Składniki:
Biszkopt:
- 2 jajka
- 1/4 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 1/4 szkl. kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 kg sera w wiaderku ( 1 kg wiaderko podzielić na połowę )
- 100 g czekolady deserowej
- 100 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny ( jeśli ktoś lubi bardziej zwarty sernik to proponuje użyć 3 łyżeczki żelatyny )
- 1/2 kg sera w wiaderku
- 3 banany
- galaretka cytrynowa
- 1 pudełko borówek
- galaretka cytrynowa albo pomarańczowa
Biszkopt:
- Ubić białka na sztywną pianę z cukrem i ze szczypta soli.
- Następnie dodać stopniowo po 1 żółtku.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać i pomału wsypywać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać biszkopt i wstawić do nagrzanego piekarnika 170 C i piec ok. 25 - 30 minut. Biszkopt wystudzić.
- Czekoladę mleczną i gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej .
- Następnie wlać czekolady do sera i wymieszać.
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach wody , dobrze wymieszać , aby żelatyna dobrze się rozpuściła i wlać ją do sera.
- Wylać masę czekoladową na wystudzony biszkopt.
- 3 banany miksujemy blenderem na mus.
- Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szkl. wody. Czekamy aby wystygła.
- Zmiksowane banany dodajemy do 2 połowy sera , mieszamy po czym wlewamy wystudzoną galaretkę.
- Jeśli masa czekoladowa stężeje , wylewamy część bananową. Wstawiamy do lodówki.
- Gdy masa bananowa będzie na tyle dobra tzn. stężona , posypujemy wierzch umytymi borówkami.
- Wkładamy serniczek do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze
Prześlij komentarz