Dwukolorowy sernik na zimno

Jestem zachwycona tym ciastem. Smakuje rewelacyjnie. Przepis udostępniła mi Magdalena , która prowadzi bloga "Domowa cukierenka" Polecam wszystkim smakoszom serników . Praktycznie ściągnęłam wszystko od początku do końca , zmieniając wierzch z bananów na borówki :)

Tortownica : wymiary : średnica 26 cm
Czas pieczenia : 25 - 30 minut
Temp. pieczenia : 170 C
 

Składniki:
Biszkopt:


  • 2 jajka
  • 1/4 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/4 szkl. kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Warstwa czekoladowa:
  • 1/2 kg sera w wiaderku  ( 1 kg wiaderko podzielić na połowę )
  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny ( jeśli ktoś lubi bardziej zwarty sernik to proponuje użyć 3 łyżeczki żelatyny )
Warstwa bananowa:
  • 1/2 kg sera w wiaderku 
  • 3 banany
  • galaretka cytrynowa
Wierzch:
  • 1 pudełko borówek
  • galaretka cytrynowa albo pomarańczowa
 Sposób wykonania :
Biszkopt:


  1. Ubić białka na sztywną pianę z cukrem i ze szczypta soli.
  2.  Następnie dodać stopniowo po 1 żółtku.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać i pomału wsypywać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać.
  4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać biszkopt i wstawić do nagrzanego piekarnika 170 C i piec ok. 25 - 30 minut. Biszkopt wystudzić.
Masa czekoladowa:
  1. Czekoladę mleczną i gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej .
  2. Następnie wlać czekolady do sera i wymieszać.
  3. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach wody , dobrze wymieszać , aby żelatyna dobrze się rozpuściła i wlać ją do sera.
  4.  Wylać masę czekoladową na wystudzony biszkopt.
Masa bananowa:
  1. 3 banany miksujemy blenderem na mus.
  2. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szkl. wody. Czekamy aby wystygła.
  3. Zmiksowane banany dodajemy do 2 połowy sera , mieszamy po czym wlewamy wystudzoną galaretkę.
  4. Jeśli masa czekoladowa stężeje , wylewamy część bananową. Wstawiamy do lodówki.
  5. Gdy masa bananowa będzie na tyle dobra tzn. stężona , posypujemy wierzch umytymi borówkami.
  6. Wkładamy serniczek do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty