Delicja siostry Anastazji
Ciasta siostry Anastazji są z reguły skomplikowane w wykonaniu , ale
są niezwykle pyszne, śliczne i zawsze się udają . Jeśli jeszcze nikt z
Was nie próbował tego ciasta to bardzo zachęcam :) Wspaniała propozycja na specjalne rodzinne przyjęcia.
Wymiary blaszki : 24x29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 40 min. + 30 min
Składniki:
Wcześniej należy zrobić galaretkę czerwoną i odstawić do wystygnięcia i stężenia.
Ciasto kakaowe:
Masa :
Ciasto kakaowe:
Ciasto kakaowe - pół masy - ciasto z dziurkami - dziurki zalać tężejącą galaretką - pół masy - ciasto kakaowe - polać polewą i ozdobić wedle uznania.
Smacznego!
Wymiary blaszki : 24x29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 40 min. + 30 min
Składniki:
Wcześniej należy zrobić galaretkę czerwoną i odstawić do wystygnięcia i stężenia.
Ciasto kakaowe:
- 7 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżki kakao ( użyłam kakao firmy Symbio )
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa :
- 1/2 l mleka
- 2 budynie waniliowe
- 250 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 czerwona galaretka
Ciasto kakaowe:
- Ubić pianę z białek.
- Dalej ubijając , dodać , cukier , żółtka , przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Piec ok. 40 min. w temp. 180 C
- Ubić pianę z białek.
- Dodawać kolejno cukier, żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Piec ok. 30 min. w temp. 180 C ( najlepiej sprawdzić patyczkiem pod koniec pieczenia).
- Po upieczeniu kieliszkiem albo szklanką wykrajamy dziurki w biszkopcie.
- Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki do której wsypujemy oba budynie a resztę mleka zagotować z cukrem .
- Budyń wystudzić i zmiksować z miękkim masłem.
- Masę podzielić na pół.
Ciasto kakaowe - pół masy - ciasto z dziurkami - dziurki zalać tężejącą galaretką - pół masy - ciasto kakaowe - polać polewą i ozdobić wedle uznania.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz