Sernik owocowy siostry Anastazji

Próbowanie ciast siostry Anastazji ciąg dalszy :) do tego ciasta zmusiło mnie zdjęcie, które zobaczyłam na grupie na fb " Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " :) Serniki uwielbiam więc nie mogłam się doczekać efektu końcowego , bo niestety zajmuje dość dużo czasu jego przygotowanie . Uwagę przyciąga wygląd jak i znakomity smak połączonych ze sobą ciast ;)

Wymiary blaszki : 24 x 29 cm ( blaszka może być większa )
Czas pieczenia: 40 min. + 40 minut + 50 minut

Temp. pieczenia : 180 C  


Przepis pochodzi z książki " Wielka księga ciast siostry Anastazji" 




Biszkopt jasny :
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
  1. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  2. Dodać żółtka i cukier.
  3. Cały czas mieszając dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia - przesianą . Lekko wymieszać.
  4. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok. 40 minut.

Biszkopt ciemny:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Wykonanie:
  1. Białka ubić na sztywną pianę.
  2. Dodać żółtka i cukier.
  3. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia - przesianą,
  4. Na końcu dodać kakao i lekko wymieszać.
  5. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok. 40 minut.

Wkładka serowa :
  • 600 g zmielonego sera
  • 300 g cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy albo śmietankowy
  • 6 jaj
  • 150 g margaryny
Wykonanie:
  1. Margarynę miękką utrzeć z cukrem.
  2. Dodając po 1 żółtku.
  3. Ser z budyniem i na koniec ubitą na sztywno pianę z białek.
  4. Wymieszać wszystkie składniki dokładnie i wylać do blaszki pokrytej papierem do pieczenia.
  5. Piec ok. 45 - 50 minut w temp. 180 C 
Masa budyniowa :
  • 1/2 l mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 cukier waniliowy ( 16g)
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g masła
Wykonanie:
  1. Odlać pół szklanki mleka a resztę zagotować.
  2. W pół szklance wymieszać cukier , cukier wanilinowy i budyń. Dobrze wymieszać i lwać do gotującego się mleka. Ugotować budyń.
  3. Gdy budyń ostygnie , utrzeć miękkie masło i połączyć z budyniem.
Masa owocowa:
  • 1 kg truskawek ( mogą być mrożone)
  • 2 łyżki cukru
  • 3 galaretki truskawkowe
Wykonanie:
  1. Duże truskawki kroimy na ćwiartki , małe na pół.
  2. Wsypać d garnka, dodać cukier i gotować na małym ogniu .
  3. Gdy uzyskamy mus , dosypać galaretki , wymieszać i przestudzić.
Przełożenie ciasta : ( zrobiłam odwrotnie ale według przepisu tak: )
Biszkopt ciemny - 1/2 masy budyniowej - wkładka serowa - 1/2 masy budyniowej - tężejąca masa owocowa - biszkopt jasny - polewa   

Smacznego

Komentarze

Popularne posty