Torcik Sachera
Dzisiejsza propozycja dla lubiących czekoladowe wypieki :) Wyrazisty smak czekolady , przełamany dżemem morelowym . Poezja smaku , bardzo polecam . Może być wykorzystany jako tort urodzinowy. Oryginalny przepis ściśle tajny :)
Wymiary tortownicy : średnica 26 cm
Czas pieczenia : ok. 1 godz.
Temp. pieczenia : 170 C
źródło : "moje smaki życia "
Składniki:
Wykonanie:
Smacznego
Wymiary tortownicy : średnica 26 cm
Czas pieczenia : ok. 1 godz.
Temp. pieczenia : 170 C
źródło : "moje smaki życia "
Składniki:
- 350 g czekolady gorzkiej
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 300 cukru
- 6 jaj
- 100 g mąki
- 300 g konfitury morelowej
Wykonanie:
- 150 g czekolady kruszymy i rozpuszczamy w kapieli wodnej.
- Ucieramy miękkie masło , dodajemy cukier puder .
- Następnie wrzucamy po jednym żółtku i letnią czekoladę.
- Białka ubijamy na sztywną pianę z 100 g cukru.
- Do masy czekoladowej dodajemy przesianą mąkę i stopniowo ciągle mieszając, pianę.
- Tortownicę pokrywamy papierem do pieczenia , wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C . Pieczemy ok. 1 godziny.
- Wystudzone ciasto , przecinamy wzdłuż na dwa placki.
- Przekładamy połową podgrzanej konfitury.
- Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy wierzch ciasta pozostałą konfiturą.
- Do 125 ml wody, wsypujemy 200 g cukru i gotujemy 5 minut.
- Resztę czekolady rozpuszczamy ( 200 g ) , dodajemy do gorącego syropu i mieszamy.
- Polewę rozprowadzamy po całej powierzchni tortu , boki też .
Komentarze
Prześlij komentarz