Puszysty sernik z jogurtów greckich
Pyszny , puszysty , wspaniały sernik ...no właśnie czy sernikiem można nazwać ciasto w którym nie ma ani grama sera ? no więc ciasto to smakuje tak jak sernik . Jest delikatny , można rzec jak pianka serowa :) jeśli ktoś nie lubi zwykłych serników z tzw, grudkami to propozycja tego sernika jest w sam raz dla niego :) Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie :)
Przepis pochodzi z grupy na facebooku "Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta "autorstwa Elżbiety :)
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 50 - 60 minut
Składniki:
Przepis pochodzi z grupy na facebooku "Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta "autorstwa Elżbiety :)
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 50 - 60 minut
Składniki:
- 5 jaj
- 1/4 szkl. cukru pudru
- 1/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 800 g jogurtów greckich ( 2 opakowania po 400 g )
- 2 budynie waniliowe
- 1 cukier waniliowy
- biszkopty
- ciasteczka korzenne ( można również ciasteczka kakaowe tak jak było w oryginale
Sposób przygotowania :
- Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na puch.
- Do ubitej masy dodajemy olej , cukier waniliowy i po jednej łyżce jogurty cały czas mieszając
- Następnie wsypujemy budynie i całość mieszamy.
- Białka ubijamy z 1/4 szkl. cukru na sztywno. Dodajemy do masy serowej i dokładnie wszystko mieszamy.
- W foremce pokrytej papierem do pieczenia układamy biszkopty , posypujemy pokruszonymi ciasteczkami , tak aby pokryć wszystkie biszkopty.
- Wylewamy masę i pieczemy ok. 50 - 60 minut w temp. 180 C
Komentarze
Prześlij komentarz