Ciasto waniliowo-czekoladowe
Na pewno też tak czasem macie , że macie ochotę na szybkie i pyszne ciasto ? ja bardzo często tak mam i dlatego któregoś dnia po przejrzeniu książeczki " Czekolada" znalazłam świetny przepis , którym się z Wami teraz podzielę :)
Wymiary blaszki: 30 x 12 cm
Temp. pieczenia : 190 C
Czas pieczenia : 30 - 40 minut
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wymiary blaszki: 30 x 12 cm
Temp. pieczenia : 190 C
Czas pieczenia : 30 - 40 minut
Składniki:
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 kostki margaryny
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej ( można użyć zwykłego waniliowego aromatu)
- 3 jajka
- 1 i 3/4 szkl. przesianej mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g czekolady deserowej
Sposób przygotowania:
- Ucieramy miękką margarynę z cukrem na puszystą , gładką masę .
- Wlewamy esencję waniliową , stopniowo dodajemy całe jajka .
- Cały czas miksując , wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Miksujemy na gładką masę .
- Dzielimy masę na pół.
- Do jednej części dolewamy stopioną czekoladę i dokładnie mieszamy całość.
- Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia , wylewamy najpierw masę waniliową , wygładzamy ją i na to wylewamy masę czekoladową.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 190 C przez ok. 30 - 40 minut .
- Posypujemy na koniec cukrem pudrem i gotowe .
Komentarze
Prześlij komentarz