Beza Pavlova
Muszę się przyznać że bardzo się bałam piec bezę . Nie jest to taka trudna sprawa ,jak się okazało ;) ale trzeba pamiętać o tym , aby dobrze ubić pianę i piec w odpowiedniej temperaturze . Ja piekłam w 140 C i to wystarcza :)
Temp. pieczenia : 180 C + 140 C
Czas pieczenia : 5 minut + 2 godziny
Blaszka duża z piekarnika
Składniki:
Temp. pieczenia : 180 C + 140 C
Czas pieczenia : 5 minut + 2 godziny
Blaszka duża z piekarnika
Składniki:
- 3 białka
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- 200 ml śmietany kremówki 30 %
- 1 łyżka cukru pudru
- dowolne owoce do dekoracji
Sposób przygotowania :
Smacznego :)
- Oddzielamy białka od żółtek.
- Następnie białka miksujemy z dodatkiem soli na sztywną pianę .
- Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Lekko mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .
- Robimy kształt koła z lekkim pagórkiem . Można po bokach przeciągnąć łyżką od dołu do góry.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C . Pieczemy przez 5 minut , po czym zmniejszamy temp. do 140 i suszymy ok. 2 godzin.
- Ubijamy zimną śmietankę , gdy lekko zgęstnieje dodajemy cukier puder . Nie potrzeba a nawet nie należy zbyt długo ubijać . gdyż zrobi nam się masło . Gdy śmietanka zrobi się na tyle gęsta aby można ją było wyłożyć na podpieczoną i zimną bezę ...robimy to :)
- Ozdabiamy owocami. Nie dodawałam żadnych usztywniaczy do kremu , gdyż u nas słodkości znikają w mgnieniu oka ;)
- Beza Pavlova jest gotowa do jedzenia .
Komentarze
Prześlij komentarz