Ptasie mleczko

 Pyszne ciasto na nadchodzące Święta i nie tylko :) Smakuje dzieciom i dorosłym . Niesamowite chwile podczas jedzenia gwarantowane ;) Przepis znalazłam w gazetce " Najlepsze ciasta " i rzeczywiście nie zawiodłam się na smaku :) Troszeczkę zmodyfikowałam zmieniając ilości niektórych składników :)

Przepraszam za słabą jakość zdjęć .

Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 20 - 25 minut 





Składniki :
Ciasto :

  • 5 jaj
  • 3/4 szkl. cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 500 g śmietanki 30 %
  • 600 g serka waniliowego
  • 2 op. galaretki cytrynowej
  • 2 łyżki cukru pudru
Polewa:
  • 1 szklanka mleka
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżeczki czubate żelatyny
Sposób przygotowania :
Ciasto :

  1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  2. Do piany dodajemy 3/4 szkl. cukru i żółtka. Dokładnie miksujemy.
  3. Do masy wsypujemy przesianą mąkę z  proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Na koniec dosypujemy kakao.
  4. Tak przygotowany biszkopt wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
  5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 25 minut .
Masa serowa: 
  1. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Schłodzoną śmietankę ubijamy , po czym dodajemy cukier puder i serek waniliowy.
  3. Następnie do masy dodajemy tężejącą galaretkę i całość wymieszać.
  4. Taka masę wykładamy na wcześniej upieczony i wystudzony biszkopt.
Polewa:
  1. Do 1 szklanki mleka wsypujemy 2 łyżeczki żelatyny .
  2. Dokładamy połamaną czekoladę .
  3. Należy zagotować cały czas mieszając.
  4. Odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Na koniec rozlewamy na ciasto. 
  6. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc .
Smacznego :) 

Komentarze

Popularne posty