Ptasie mleczko
Pyszne ciasto na nadchodzące Święta i nie tylko :) Smakuje dzieciom i dorosłym . Niesamowite chwile podczas jedzenia gwarantowane ;) Przepis znalazłam w gazetce " Najlepsze ciasta " i rzeczywiście nie zawiodłam się na smaku :) Troszeczkę zmodyfikowałam zmieniając ilości niektórych składników :)
Przepraszam za słabą jakość zdjęć .
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 20 - 25 minut
Składniki :
Ciasto :
Ciasto :
Smacznego :)
Przepraszam za słabą jakość zdjęć .
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 20 - 25 minut
Składniki :
Ciasto :
- 5 jaj
- 3/4 szkl. cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g śmietanki 30 %
- 600 g serka waniliowego
- 2 op. galaretki cytrynowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka mleka
- 200 g mlecznej czekolady
- 2 łyżeczki czubate żelatyny
Ciasto :
- Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Do piany dodajemy 3/4 szkl. cukru i żółtka. Dokładnie miksujemy.
- Do masy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Na koniec dosypujemy kakao.
- Tak przygotowany biszkopt wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 25 minut .
- Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę ubijamy , po czym dodajemy cukier puder i serek waniliowy.
- Następnie do masy dodajemy tężejącą galaretkę i całość wymieszać.
- Taka masę wykładamy na wcześniej upieczony i wystudzony biszkopt.
- Do 1 szklanki mleka wsypujemy 2 łyżeczki żelatyny .
- Dokładamy połamaną czekoladę .
- Należy zagotować cały czas mieszając.
- Odstawiamy do wystygnięcia.
- Na koniec rozlewamy na ciasto.
- Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc .
Piekłam jest bardzo dobre ��
OdpowiedzUsuńSuper :) nam też ciasto smakowało :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń