Ciasto serowo-makowe " Cielaczek"
Serniki uwielbiam zawsze i wszędzie :) tym razem ser połączyłam z makiem, ale żeby ładnie wyglądało pobawiłam się troszkę masą makową. Sernik smakuje wybornie. Jest niezwykle wilgotny i aromatyczny. Nadaję się świetnie na wyjątkowe okazje rodzinne.
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Czas pieczenia : 10 minut + 60 minut
Temp. pieczenia : 180 C
źródło : " Ciasta "
Składniki:
Ciasto kruche :
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Czas pieczenia : 10 minut + 60 minut
Temp. pieczenia : 180 C
źródło : " Ciasta "
Składniki:
Ciasto kruche :
- 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
- 125 g margaryny
- 8 łyżek cukru pudru
- 1 żółtko
Masa makowa:
- 500 g maku
- 1 i 3/4 szkl. cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki rodzynków
- klika kropel zapachu migdałowego
Masa serowa:
Ciasto kruche:
- 1 kg sera białego ( w kubełku )
- 1 i 1/2 szkl. cukru pudru
- 5 jaj
- 125 g margaryny
- kilka kropli aromatu migdałowego
- orzechy do posypania
- polewa czekoladowa
Ciasto kruche:
- Mąkę przesiewamy , siekamy ze schłodzoną margaryną i cukrem.
- Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy po czym wkładamy do lodówki na godzinę.
- Ciasto rozwałkujemy na placek większy niż blaszka o jakieś 4 cm i wykładamy do przykrytej papierem do pieczenia, foremki , Zrobić 2 cm brzegi. ( jeśli nie da się rozwałkować można równie dobrze wykleić spód foremki ciastem i dolepić brzegi ).
- Podpiekamy placek ok. 1o minut do momentu zarumienienia się ciasta w temp. 180 C. Odstawiamy do wystygnięcia.
Masa makowa:
Smacznego :)
- Mak zalewamy wrzątkiem, odsączamy na sicie i dwukrotnie mielimy.
- Następnie ucieramy z żółtkami i cukrem.
- Dodajemy masło , rodzynki, tartą bułkę i aromat.
- Ubijamy pianę z białek.
- Ucieramy margarynę z żółtkami i cukrem a następnie stopniowo dodajemy ser.
- Na końcu dodajemy aromat i lekko mieszamy z pianą.
- Na wystudzone ciasto wykładamy wałeczki z masy makowej robiąc przerwy ( 3 pasy wałeczków )
- Wylewamy część masy serowej i znowu naprzemiennie wałeczki makowe i ostatnią część masy serowej.
- Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 C
- Ostudzone ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy orzechowym krokantem.
Komentarze
Prześlij komentarz