Ciasto serowo-makowe " Cielaczek"

Serniki uwielbiam zawsze i wszędzie :) tym razem ser połączyłam z makiem, ale żeby ładnie wyglądało pobawiłam się troszkę masą makową. Sernik smakuje wybornie. Jest niezwykle wilgotny i aromatyczny. Nadaję się świetnie na wyjątkowe okazje rodzinne.

Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Czas pieczenia : 10 minut + 60 minut 
Temp. pieczenia : 180 C


źródło : " Ciasta "




Składniki:
Ciasto kruche :

  • 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 125 g margaryny
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 1 żółtko

Masa makowa:
  • 500 g maku
  • 1 i 3/4 szkl. cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki rodzynków
  • klika kropel zapachu migdałowego


Masa serowa:
  • 1 kg sera białego ( w kubełku )
  • 1 i 1/2 szkl. cukru pudru
  • 5 jaj
  • 125 g margaryny
  • kilka kropli aromatu migdałowego
Dodatkowo:
  • orzechy do posypania
  • polewa czekoladowa
Sposób przyrządzania:

Ciasto kruche:
  1. Mąkę przesiewamy , siekamy ze schłodzoną margaryną i cukrem.
  2. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy po czym wkładamy do lodówki na godzinę.
  3. Ciasto rozwałkujemy na placek większy niż blaszka o jakieś 4 cm i wykładamy do przykrytej papierem do pieczenia, foremki , Zrobić 2 cm brzegi. ( jeśli nie da się rozwałkować można równie dobrze wykleić spód foremki ciastem i dolepić brzegi ).
  4. Podpiekamy placek ok. 1o minut do momentu zarumienienia się ciasta w temp. 180 C. Odstawiamy do wystygnięcia.


Masa makowa:
  1. Mak zalewamy wrzątkiem, odsączamy na sicie i dwukrotnie mielimy.
  2. Następnie ucieramy z żółtkami i cukrem.
  3. Dodajemy masło , rodzynki, tartą bułkę i aromat.
Masa serowa:
  1. Ubijamy pianę z białek.
  2. Ucieramy margarynę z żółtkami i cukrem a następnie stopniowo dodajemy ser.
  3. Na końcu dodajemy aromat i lekko mieszamy z pianą.
Ciasto serowo - makowe:
  1. Na wystudzone ciasto wykładamy wałeczki z masy makowej robiąc przerwy ( 3 pasy wałeczków )
  2. Wylewamy część masy serowej i znowu naprzemiennie wałeczki makowe i ostatnią część masy serowej.
  3. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 C
  4. Ostudzone ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy orzechowym krokantem.

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty