Sernik z białą czekoladą
Do przygotowywania i jedzenia serników nie trzeba mnie namawiać ;) jestem bardzo wdzięczna tej osobie która po raz pierwszy wpadła na pomysł aby ser wykorzystać na ciasto ;) Dzisiejszy wypiek składa się nie tylko z sera ale też z kremówki, białej czekolady i nawet jest dodatek owocowy w postaci skórki i soku z pomarańczy :)
Wymiary tortownicy : średnica 24 cm
Czas pieczenia : 8 min. + 60 minut
Temp. pieczenia : 160 C
Składniki:
Smacznego :)
Wymiary tortownicy : średnica 24 cm
Czas pieczenia : 8 min. + 60 minut
Temp. pieczenia : 160 C
Składniki:
- 650 g serka śmietankowego
- 200 g białej czekolady
- 250 g mascarpone
- 150 g herbatników czekoladowych ( użyłam ciasteczka kakaowe Belvity )
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g stopionego masła
- 1 szklanka kremówki 30 %
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
- Herbatniki kruszymy i mieszamy ze stopionym masłem.
- Wykładamy dno tortownicy ciastem z herbatników i podpiekamy ok.8 - 10 minut w temp. 160 C.
- Czekoladę 100 g z 2 łyżkami kremówki topimy w kąpieli wodnej.
- Gorzką czekoladę siekamy.
- W miseczce ubijamy serek śmietankowy , cukier i jajka.
- Dokładamy serek mascarpone , resztę kremówki , mąkę kukurydzianą , sok i skórkę z pomarańczy.
- Stopioną czekoladę wlewamy do masy i wsypujemy posiekaną czekoladę gorzką .
- Dokładnie i mieszamy i wylewamy masę na podpieczony spód.
- Sernik pieczemy ok. 1 godziny w temp. 160 C.
- Tabliczkę białej czekolady topimy z dodatkiem 3 łyżek kremówki i zalewamy nią sernik.
- Ozdabiamy według upodobań.
Komentarze
Prześlij komentarz