Ciasto marchewkowe z kremem miętowym
Rewelacyjne , bardzo orzeźwiające ciasto - marchewkowe z kremem miętowym . Bardzo polecam do wypróbowania takiego połączenia . Sama miałam małe wątpliwości ale spróbowałam i się nie zawiodłam . Wręcz przeciwnie :) Teraz już jestem pewna że jeszcze nie jeden raz pojawi się u nas w domku to ciasto :)
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : ok. 40 - 45 min.
Składniki:
Ciasto marchewkowe:
Ciasto marchewkowe:
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : ok. 40 - 45 min.
Składniki:
Ciasto marchewkowe:
- 1,5 szkl. mąki
- 0,5 szkl. krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka imbiru
- garść rodzynek
- 1,5 szkl. cukru trzcinowego
- 2,5 szkl. marchwi
- 0,5 szkl. jabłek
- 3 jajka
- 1 szkl. oleju rzepakowego
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 serka mascarpone
- 100 g landrynek miętowych
- 50 g płatków migdałowych
Ciasto marchewkowe:
- Przesiać mąkę pszenną i krupczatkę .
- Dodać łyżeczkę proszku do pieczenia , cynamon , szczyptę soli , imbir, rodzynki i cukier trzcinowy.
- Zetrzeć marchew na dużej tarce razem z jabłkami.
- W oddzielnej misce szykujemy 3 jajka , szklankę oleju rzepakowego.
- Łączymy składniki mokre z suchymi. Dobrze wymieszać .
- Przełożyć do blachy , pokrytej papierem do pieczenia.
- Piec w temp. 180 C do suchego patyczka ok. 40 minut.
- Rozpuszczamy landrynki w 100 ml wody.
- Śmietanę kremówkę 30 % ubijamy i dodajemy serek mascarpone .
- Lekko przestudzone landrynki wlewamy do kremu.
- Delikatnie mieszamy.
- Wykładamy na upieczone ciasto marchewkowe.
- Płatki migdałowe prażymy na patelni i posypujemy nimi ciasto .
Komentarze
Prześlij komentarz