Claufotis
Claufotis to francuski deser , polega on na tym , że owoce polane są ciastem i upieczone. Wygląda po upieczeniu jak typowy zakalec ale tak ma być :) Smak można porównać do naleśników ,więc jeśli lubicie naleśniki i zakalce to deser jest dla Was :D. Można go przygotować z różnymi owocami , pomimo tego że w oryginale był z wiśniami. Ja upiekłam z truskawkami. Nam smakowało :)
Wymiary foremki : średnica 24 cm
Temp. pieczenia : 200 C
Czas pieczenia : 30 -35 minut
Składniki:
- 2 jajka
- 100 g masła
- 7 łyżek cukru
- 20 łyżek maki
- 18 łyżek mleka
- 300 g truskawek
- Masło rozpuszczamy w rondelku.
- Miksujemy jajka.
- Do ubitych jaj dodajemy resztę składników tzn. cukier , rozpuszczone masło, mąkę i mleko.
- Foremkę lekko natłuszczamy , umyte truskawki i wysuszone ,wysypujemy na foremkę i zalewamy przygotowanym ciastem.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy ok. 30 - 35 minut. Najlepiej użyć truskawek twardych, małych ,co sprawi ze nie puszcza dużo soków.
Komentarze
Prześlij komentarz