Leśny mech
Od razu jak zobaczyłam to ciasto postanowiłam , że je zrobię. Jest
bardzo łatwe w przygotowaniu i smakuje niebiańsko :) Sam kolor sprawia,
że się uśmiechamy a gdy tylko zjemy jeden kęsik , życie nabiera innego
wymiaru :) Do ciasta używamy mrożonego szpinaku , dlatego trzeba go dużo
wcześniej rozmrozić, bo to trwa trochę czasu :) Przepis znalazłam na
blogu " Wędrówki po kuchni".
Tortownica: średnica 25 cm
Temp. pieczenia: 180 C
Czas pieczenia : 1 godzina
Składniki :
Biszkopt
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Krem:Tortownica: średnica 25 cm
Temp. pieczenia: 180 C
Czas pieczenia : 1 godzina
Składniki :
Biszkopt
- 450 g mrożonego szpinaku
- 250 g cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml śmietanki 30 %
- 2 śmietanki fix
- 2 łyżki cukru
- owoc granatu
- kiwi
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
- Szpinak rozmrozić , odcedzić od wody ( włożyłam do sita o małych dziurkach i odcisnęłam nadmiar wody) potem całą kulę jeszcze pościskałam w rękach .
- Do miski wlać jajka i mieszać robotem kuchennym.
- Następnie dosypać cukier i mieszać do czasu , aż powstanie puszysty krem.
- Stopniowo dolewamy olej.
- Mąki połączone z proszkiem do pieczenia i przesiane wsypać do masy i dodać szpinak.
- Cały czas miksować.
- Tak przygotowany biszkopt wylać do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia.
- Piec w temp. 180 C ok. 1 godziny.
- Schłodzoną kremówkę miksować na sztywną masę po czym dodać cukier puder i fixy.
- Odciąć wierzchołek ciasta, pokruszyć a spód pokryć ubitą śmietanką.
- Pokroić kiwi w plasterki i poukładać na kremie.
- Posypać pokruszonym biszkoptem owocem granatu ( lekko odcisnąć aby nie poodpadały okruszki i granat).
- Wstawić do lodówki na co najmniej 3 -4 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz