Obłędne ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką
Miałam wielką ochotę na jakieś szybkie ciasto i znalazłam cudowny przepis w jednej z gazet dla kobiet :) Jestem zachwycona smakiem :) Użyłam rabarbaru ale będą równie dobrze będą pasowały np. borówki, chodzi o suche owoce żeby nie puszczały soku. Bardzo polecam ! Smak cytrynowo - słodkawy a to za sprawą dodanej skórki z cytryny i szczypty mielonej kurkumy.
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Temp. pieczenia : 185 st. C
Czas pieczenia : ok. 60 minut
Składniki:
Kruszonka:
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Temp. pieczenia : 185 st. C
Czas pieczenia : ok. 60 minut
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- szczypta soli i mielonej kurkumy
- skórka starta z cytryny ( opcjonalnie może zostać użyty aromat cytrynowy)
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 200 g mąki pszennej
- budyń śmietankowy bądź waniliowy bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 - 500 g rabarbaru
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru
- Miękkie masło ucieramy z cukrem , szczyptą soli mielonej kurkumy na konsystencję kremu.
- Dodajemy skórkę z cytryny, cały czas ucierając.
- Następnie dodajemy po 1 jajku a potem żółtku.
- Przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, wsypujemy do ciasta i miksujemy na gładką masę.
- Foremkę wyściełamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto.
- Rabarbar myjemy, oczyszczamy z liści i z bulwiastej końcówki.
- Łodygi kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i układamy na cieście.
- Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą. palcami rozkruszamy i posypujemy nią całe ciasto.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika 185 st. C i pieczemy ok. 60 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz