Pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami
Do tej pory pamiętam smak tego ciasta :) pamiętam... bo szybciutko
zniknął ;) ma tak niesamowicie pyszny smak i aromat , że każdy jego kęs
to przyjemność i do tego rozpływa się w ustach . Użyłam przyprawy do
piernika i w całym domu podczas pieczenia roznosi się piękny zapach :)
Przepis znalazłam w książeczce kucharskiej dołączonej do "Świata kobiety "
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 45 - 55 minut
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przepis znalazłam w książeczce kucharskiej dołączonej do "Świata kobiety "
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 45 - 55 minut
Składniki:
- 150 g masła
- 150 g jogurtu naturalnego
- 150 g orzechów laskowych
- 2 łyżki " przyprawy do pierników "
- 3/4 szkl. szklanki cukru
- 3 jajka
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g śliwek
- 100 g dowolnego dżemu
- 50 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku.
- Mąkę przesiewamy , wsypujemy zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Masę jajeczną łączymy ze składnikami suchymi i dodajemy jogurt.
- Przygotowane ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Śliwki myjemy , kroimy na pół i każdą obtaczamy w przyprawie do pierników , następnie układamy na cieście.
- Wkładamy foremkę do nagrzanego piekarnika do temp. 180 i pieczemy ok. 45 - 55 minut. Pilnujemy , jak ciasto będzie miało już skorupkę na wierzchu i będzie ładne złociste to powinniśmy go już wyjąć z piekarnika.
- Po wystudzeniu rozsmarowujemy na wierzchu dżem i posypujemy zarumienionymi na patelni płatkami migdałowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz