Kruche ciasto z brzoskwinią i budyniem

Pyszne ciasto , łatwe w przygotowaniu. Ono musi się udać :) Polecam wszystkim czytelnikom. Przepis pożyczyłam od Danusi , która prowadzi bloga " mojewypiekiinietylko" . Dziękuję Ci Danusiu za pyszne ciasto. Nie mogłam nigdzie dostać moreli i użyłam brzoskwinie. Ciasto przepyszne i nie bardzo słodkie . :) 






 Składniki:

  • 500 g krupczatki
  • 125 g cukru pudru
  • 250 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
  • 3 duże brzoskwinie
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 900 ml mleka 
 Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:


  1. Mąkę , cukier puder i proszek do pieczenia przesiać i dobrze wymieszać.
  2. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wszystkie składniki ucieramy na grubą kruszonkę.
  3. Następnie dodać żółtka, śmietanę i lodowatą wodę.
  4. Wyrobić w miarę szybko ciasto , podzielić je na dwie równe części i wstawić do zamrażalnika na 1 - 2 godziny.
Masa budyniowa:
  1. Ugotować 3 budynie waniliowe na 900 ml mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru.
Kruche ciasto z brzoskwinią:
  1. Jedną część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce na całej powierzchni blaszki.
  2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiec sam spód ok. 20 minut ( wyjąć wtedy , kiedy ciasto się zarumieni )
  3. Ugotowany budyń wylewamy na podpieczony spód i układamy na nim umyte i pokrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie , po czym na samą górę ścieramy resztę ciasta kruchego .
  4. Ponownie wstawiamy do piekarnika na następne 40 minut. Wierzch ciasta musi nabrać pięknego złocistego koloru .
Smacznego :)






Komentarze

Popularne posty