Kruche ciasto z brzoskwinią i budyniem
Pyszne ciasto , łatwe w przygotowaniu. Ono musi się udać :) Polecam
wszystkim czytelnikom. Przepis pożyczyłam od Danusi , która prowadzi
bloga " mojewypiekiinietylko" . Dziękuję Ci Danusiu za pyszne ciasto.
Nie mogłam nigdzie dostać moreli i użyłam brzoskwinie. Ciasto przepyszne
i nie bardzo słodkie . :)
Składniki:
Ciasto kruche:
Składniki:
- 500 g krupczatki
- 125 g cukru pudru
- 250 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18 %
- 2 łyżki lodowatej wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże brzoskwinie
- 3 budynie waniliowe bez cukru
- 4 łyżki cukru
- 900 ml mleka
Ciasto kruche:
- Mąkę , cukier puder i proszek do pieczenia przesiać i dobrze wymieszać.
- Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wszystkie składniki ucieramy na grubą kruszonkę.
- Następnie dodać żółtka, śmietanę i lodowatą wodę.
- Wyrobić w miarę szybko ciasto , podzielić je na dwie równe części i wstawić do zamrażalnika na 1 - 2 godziny.
- Ugotować 3 budynie waniliowe na 900 ml mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru.
- Jedną część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce na całej powierzchni blaszki.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiec sam spód ok. 20 minut ( wyjąć wtedy , kiedy ciasto się zarumieni )
- Ugotowany budyń wylewamy na podpieczony spód i układamy na nim umyte i pokrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie , po czym na samą górę ścieramy resztę ciasta kruchego .
- Ponownie wstawiamy do piekarnika na następne 40 minut. Wierzch ciasta musi nabrać pięknego złocistego koloru .
Komentarze
Prześlij komentarz