Kruche ciasto jablkowo-serowe

Miałam wielka ochotę na sernik bądż na szarlotkę ;) Nie mogłam się zdecydować które upiec a więc powstało 2 w 1 :) Pyszne kruche , maślane ciasto z jabłkami i białym serem. Wspaniała propozycja do jesiennej kawki lub herbaty :) Zapraszam na ciacho :)


Wymiary blaszki : tortownica - średnica 24 cm
Temp. pieczenia : 180 C ; 170 C
Czas pieczenia : 20 minut + 50 minut


Składniki:
  • 120 g masła
  • 150 g mąki
  • 250 g sera śmietankowego
  • 8 łyżek cukru
  • 50 g mielonych migdałów
  • 2 jaja i żółtko
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 jabłka antonówki
  • 50 g płatków migdałów
  • łyżeczka cynamonu

    Sposób przygotowania:
    1.  Masło siekamy z mąką i migdałami.
    2. Dodajemy 2 łyżki cukru i żółtko i zagniatamy ciasto.
    3. Tak przygotowane ciasto formujemy w kule , zawijamy w folie i chłodzimy ok. 45 minut.
    4. Następnie wykładamy okragłą formę ( od tarty albo tortownicy) papierem do pieczenia i układamy ciasto.
    5.  Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C ( do czasu gdy się zarumieni ). Studzimy.
    6. Ser ucieramy z 3 łyżkami cukru , jajkami i mąką ziemniaczaną. 
    7. Masę serową wylewamy na kruchy spód.
    8. Jabłka obieramy , kroimy w plasterki i mieszamy z resztą cukru i cynamonem. Wykładamy na masę serową.
    9. Posypujemy płatkami migdałów.
    10. Pieczemy ok 50 - 60 minut w temp. 170 C

    Smacznego :)

    Komentarze

    Popularne posty