Murzynek ze sliwkami
Gdy na dworze szaro, buro i chcecie poprawić sobie humor , nic lepiej go nie poprawi jak to ciasto :)
Do pełnego szczęścia potrzebne będą śliwki ;) gdy w domu się znajda to nie zwlekajcie tylko bierzcie się do pracy :)
Wymiary blaszki: tortownica średnica 25 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 50-60 minut
Składniki:
Smacznego :)
Do pełnego szczęścia potrzebne będą śliwki ;) gdy w domu się znajda to nie zwlekajcie tylko bierzcie się do pracy :)
Wymiary blaszki: tortownica średnica 25 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 50-60 minut
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- niecała szklanka cukru trzcinowego
- 5 jaj
- 100 g masła
- 3 lyzki oleju rzepakowego
- 4 lyzki kakao
- 1,5 łyżeczki do pieczenia
- cukier wanilinowy mala torebka
- 400 g śliwek
- cukier puder do posypania
- W garnku rozpuszczamy masło z cukrem i z kakao na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
- Wlewamy olej i 1/3 szklanki wody. Studzimy.
- Następnie cały czas mieszając , dodajemy po jednym żółtku , po trochu maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
- Ubijamy piane z białek i delikatnie łączymy ja z ciastem.
- Śliwki kroimy na pół, wyjmujemy pestki i układamy na wylane ciasto do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 -55 minut w temp. 180 C .
Komentarze
Prześlij komentarz