Orzechowiec z kremem dyniowym
Okres jesienny sprzyja tworzeniu ciast z dodatkiem dyni :) Znalazłam fajną opcje na ciasto orzechowe z kremem dyniowym. Jeśli się zastanawiacie czy ciasto z takim warzywkiem jest dobre :) to odpowiadam Wam, że jest bardzo pyszne i dynia ma tak neutralny smak, że w kremie jest właściwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :)
Wymiary blaszki : 24x29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 30-40 min
Składniki
Biszkopt:
Biszkopt:
Smacznego :)
Wymiary blaszki : 24x29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 30-40 min
Składniki
Biszkopt:
- 150 g posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka kaszy manny
- 6 jaj
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 200 g puree z dyni
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka żelatyny
- 15 ml wody
- puszka masy kajmakowej
- posiekane orzechy na wierzch
Biszkopt:
- Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piane.
- Do żółtek dodajemy cukier puder - ucieramy na puszysta masę.
- Orzechy mieszamy z kaszą i bułką tartą.
- Dodajemy składniki suche do masy żółtkowej i miksujemy.
- Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
- Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 180 C.
- Gdy biszkopt wystygnie kroimy na dwa blaty.
- Dynie obieramy ze skóry , kroimy na małe kawałki i gotujemy w malej ilości do miękkości.
- Miękką dynie blendujemy na puree.
- Żelatynę zalewamy zimna woda,mieszamy i odstawiamy(żelatyna napęcznieje ok. 5 min.), następnie podgrzewamy,aby żelatyna się rozpuściła.
- Serek miksujemy z cukrem, gdy składniki się dobrze połączą, dodajemy wystudzone puree z dyni i cynamon. Dolewamy rozpuszczona i ostudzona żelatynę.
- Przekrojony orzechowiec przekładamy kremem dyniowo-cynamonowym .
- Na wierzch wylewamy podgrzana masę kajmakowa i posypujemy posiekanymi orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz