Pasztet z soczewicy

Dzisiaj mam przysmak dla wegetarian i dla wszystkich tych , którzy lubią zdrowo się odżywiać :) Pasztet z soczewicy to żródło białka , zawiera też żelazo i kwas foliowy co sprzyja powstawaniu czerwonych krwinek . Bardzo polecam ten szybki i bardzo smaczny pasztet wegetariański.


Wymiary blaszki : keksówka
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 30 - 40 minut




Składniki:
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 500 ml wody
  • 2 marchewki
  • cebula
  • olej
  • 3 jajka
  • sol, pieprz, czosnek,curry , galka muszkatalowa

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę gotuj w 500 ml wody na papkę ( to trwa naprawdę chwilkę )
  2. Marchewki zetrzyj na tarce o średnich oczkach .
  3. Cebule drobno pokrój i przesmaż razem z marchewką na odrobinie oleju.
  4. Dopraw przyprawami według swojego gustu :)
  5. Wymieszaj z soczewicą i jajkami.
  6. Piecz w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 C ok. 30 -40 minut.
Smacznego :)

Komentarze

  1. Witam , znalazłam tylko ten przepis na pasztet z soczewicy , ale był jeszcze inny przepis :( był na pani poprzednim blogu > Słodkości i nie tylko ..były tam podane dokładnie ilości przypraw , nie zapisałam w zeszycie tylko miałam w zakładce , tam był dodatek kolendry . Miałam w ulubionych ale zniknął . Był rewelacyjny !!!! tak samo pani ptasie mleczko , pychota Czy mogła by pani jakoś uzupełnić . bardzo proszę Pozdrawiam z de , Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Iwono, dziękuję za miłe słowa. Wszystkie przepisy z poprzedniego bloga będę systematycznie tutaj wprowadzać. Rzeczywiście na "starym" blogu nie ma drugiego przepisu na pasztet z soczewicy z marchewką. Postaram się go dla Pani poszukać :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Pani Iwono przepis na pasztet z marchwi i soczewicy wstawiony na blog :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty