Pasztet z soczewicy

Dzisiaj mam przysmak dla wegetarian i dla wszystkich tych , którzy lubią zdrowo się odżywiać :) Pasztet z soczewicy to żródło białka , zawiera też żelazo i kwas foliowy co sprzyja powstawaniu czerwonych krwinek . Bardzo polecam ten szybki i bardzo smaczny pasztet wegetariański.


Wymiary blaszki : keksówka
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 30 - 40 minut




Składniki:
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 500 ml wody
  • 2 marchewki
  • cebula
  • olej
  • 3 jajka
  • sol, pieprz, czosnek,curry , galka muszkatalowa

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę gotuj w 500 ml wody na papkę ( to trwa naprawdę chwilkę )
  2. Marchewki zetrzyj na tarce o średnich oczkach .
  3. Cebule drobno pokrój i przesmaż razem z marchewką na odrobinie oleju.
  4. Dopraw przyprawami według swojego gustu :)
  5. Wymieszaj z soczewicą i jajkami.
  6. Piecz w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 C ok. 30 -40 minut.
Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty