Pyszny piegusek
W naszej kuchni nie może zabraknąć ,zwykłego, pysznego, pulchnego i makowego ciasta ;) Bardzo polecam wypróbować pieguska. Z tego przepisu wychodzi niezwykle puszysty placek, jako dodatek do kawy z mleczkiem :) mniam mniam.
Wymiary blaszki : keksówka
Temp. pieczenia: 160 C , 180 C
Czas pieczenia: 20 min.+ 20-30 min.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Smacznego :)
Wymiary blaszki : keksówka
Temp. pieczenia: 160 C , 180 C
Czas pieczenia: 20 min.+ 20-30 min.
Składniki:
- 300 g maki pszennej
- 1 szklanka maku
- 250 g cukru
- cukier wanilinowy ( male opakowanie)
- 4 jajka
- 250 g miękkiej margaryny
- 1 szklanka mleka
- 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dosypać mak , wymieszać.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno.
- Do drugiej miski włożyć miękką margarynę, dodać żółtka, cukier z cukrem wanilinowym.
- Utrzeć mikserem na puszysty krem.
- Następnie stopniowo dodajemy składniki suche i mleko.
- Gdy składniki dobrze się połączą, dodajemy delikatnie piane z ubitych białek.
- Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160 C na 20 min. po czym zwiększamy temp. do 180 i pieczemy 20-30 minut do suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz