Pyszny piegusek

W naszej kuchni nie może zabraknąć ,zwykłego, pysznego, pulchnego i makowego ciasta ;) Bardzo polecam wypróbować pieguska. Z tego przepisu wychodzi niezwykle puszysty placek, jako dodatek do kawy z mleczkiem :) mniam mniam.

Wymiary blaszki : keksówka
Temp. pieczenia: 160 C , 180 C
Czas pieczenia: 20 min.+ 20-30 min.




Składniki:
  • 300 g maki pszennej
  • 1 szklanka maku
  • 250 g cukru
  • cukier wanilinowy ( male opakowanie)
  • 4 jajka
  • 250 g miękkiej margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dosypać mak , wymieszać.
  2. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno.
  4. Do drugiej miski włożyć miękką margarynę, dodać żółtka, cukier z cukrem wanilinowym.
  5. Utrzeć mikserem na puszysty krem.
  6. Następnie stopniowo dodajemy składniki suche i mleko.
  7. Gdy składniki dobrze się połączą, dodajemy delikatnie piane z ubitych białek.
  8. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
  9. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160 C na 20 min. po czym zwiększamy temp. do 180 i pieczemy 20-30 minut do suchego patyczka.

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty