Ciasto " Czerwone oczka "

Pulchne , rozpływające się w ustach i lekko owocowe tak w skrócie można opisac ciasto nazwane przeze mnie "Czerwone oczka". Zrobiłam to ciasto na spotkanie rodzinne i wszystkim bardzo smakowało.

Forma na ciasto: 36 x 25 cm

Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : ok. 35 minut



Składniki:

Biszkopt ( składniki na dwa biszkopty jasny i ciemny i dzielimy je na pół )


  • 1 2/3 szkl. cukru
  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 8 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo do biszkoptu ciemnego:
  • 2 czubate łyżki kakao
Masa budyniowa:
  • 2 szkl. mleka
  • 250 g masła
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej 
Dodałam czubate łyżki.



Polewa czekoladowa:
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
 
 
 Ponadto:
- 2 op. galaretki truskawkowej ( galaretki mi zostało ale 1 może nie starczyć )
- tłuszcz do blaszki
- wiórki kokosowe do posypania wierzchu

Sposób przygotowania:


Biszkopt:
  1. Składniki podzielić na pół i upiec dwa biszkopty, jeden jasny , drugi ciemny.
  2. Białka ubijać , stopniowo dodając cukier i żółtka.
  3. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie wymieszać.
  4. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę.
  5. Piec ok. 35 minut w temp. 180 C
Masa budyniowa:
  1. Część mleka odlać, rozmieszać w nim mąki i budyń.
  2. Resztę mleka zagotować z cukrem.
  3. Na gotujące się mleko wlać mleko rozmieszane z budyniem, zagotować.
  4. Margarynę utrzeć , dodając stopniowo przestudzony budyń.
Polewa:
  1. Wlać wodę , wsypać cukier i kakao, zamieszać , poczekać aż do momentu rozpuszczenia się składników i na sam koniec dodać margarynę. Mieszać do momentu rozpuszczenia margaryny.
Ciasto "Czerwone oczka "
  1. Galaretkę przygotować wcześniej według przepisu na opakowaniu ( ja zrobiłam z 3,5 szkl. )
  2. Jasny biszkopt posmarować masą budyniową.
  3. W ciemnym biszkopcie wykroić kieliszkiem otworki i przykryć masę.
  4. W otworki wlać tężejącą galaretkę.
  5. Wierzch ciasta między otworkami polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

Komentarze

Popularne posty