Ciasto " Czerwone oczka "
Pulchne , rozpływające się w ustach i lekko owocowe tak w skrócie
można opisac ciasto nazwane przeze mnie "Czerwone oczka". Zrobiłam to
ciasto na spotkanie rodzinne i wszystkim bardzo smakowało.
Forma na ciasto: 36 x 25 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : ok. 35 minut
Składniki:
Biszkopt ( składniki na dwa biszkopty jasny i ciemny i dzielimy je na pół )
Forma na ciasto: 36 x 25 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : ok. 35 minut
Składniki:
Biszkopt ( składniki na dwa biszkopty jasny i ciemny i dzielimy je na pół )
- 1 2/3 szkl. cukru
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej
- 8 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 szkl. mleka
- 250 g masła
- 1 op. cukru waniliowego
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej
Polewa czekoladowa:
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki margaryny
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
Ponadto:
- 2 op. galaretki truskawkowej ( galaretki mi zostało ale 1 może nie starczyć )
- tłuszcz do blaszki
- wiórki kokosowe do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
- 2 op. galaretki truskawkowej ( galaretki mi zostało ale 1 może nie starczyć )
- tłuszcz do blaszki
- wiórki kokosowe do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
- Składniki podzielić na pół i upiec dwa biszkopty, jeden jasny , drugi ciemny.
- Białka ubijać , stopniowo dodając cukier i żółtka.
- Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie wymieszać.
- Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę.
- Piec ok. 35 minut w temp. 180 C
- Część mleka odlać, rozmieszać w nim mąki i budyń.
- Resztę mleka zagotować z cukrem.
- Na gotujące się mleko wlać mleko rozmieszane z budyniem, zagotować.
- Margarynę utrzeć , dodając stopniowo przestudzony budyń.
- Wlać wodę , wsypać cukier i kakao, zamieszać , poczekać aż do momentu rozpuszczenia się składników i na sam koniec dodać margarynę. Mieszać do momentu rozpuszczenia margaryny.
- Galaretkę przygotować wcześniej według przepisu na opakowaniu ( ja zrobiłam z 3,5 szkl. )
- Jasny biszkopt posmarować masą budyniową.
- W ciemnym biszkopcie wykroić kieliszkiem otworki i przykryć masę.
- W otworki wlać tężejącą galaretkę.
- Wierzch ciasta między otworkami polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz