Kolorowa szachownica

Dzisiaj chce zaprezentować takie cudo smakowite . Lubię bawić się w kuchni , pod warunkiem , że coś z tego wychodzi ;) Zaczęłam od upieczenia dwóch biszkoptów w keksówce a skończyłam w większej blaszce. ;) Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale też pysznie smakuje. Biszkopt jest niezwykle delikatny i puszysty a krem daje waniliowy posmak słodkości :)
Keksówka wymiary : 24 x 12 cm
Blaszka wymiary : 24 x 28 cm
Czas pieczenia : 30 minut
Temp. pieczenia : 180 C



Składniki:
Biszkopt biały:

  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Biszkopt ciemny:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
  • 1/2 l mleka
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • cukier wanilinowy
  • kostka masła
Dodatkowo:
  • dowolna galaretka
  • posypka kolorowa
Jak to zrobić?
  1. Biszkopt biały : białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku , następnie dodajemy cukier. Delikatnie wsypujemy mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C .
  2. Biszkopt ciemny : przygotowujemy tak samo jak jasny tylko mąkę wsypujemy wymieszaną dodatkowo z kakao. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C
Masa budyniowa:
  1. Gotujemy szklankę mleka z cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Resztę mleka ( szklankę ) należy rozmieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Dobrze mieszamy , aby nie powstały grudki.
  3. Wystudzony budyń ucieramy z masłem ( temp. pokojowa )
Dodatkowo
  1. Galaretkę przyrządzamy wg. opisu na opakowaniu.
Ciasto "Kolorowa szachownica"
  1. Biszkopt jasny i  ciemny po wystudzeniu kroimy  wzdłuż na 3 paski.
  2. Układamy w większej foremce , gdzie pomiędzy paseczki nakładamy warstwę kremu , w ten sposób paseczki biszkoptów się przykleją do siebie.
  3. Na jedną warstwę ułożonych i posklejanych kremem pasków biszkoptów , wylewamy tężejącą galaretkę.
  4. Na galaretce układamy następne paseczki biszkoptowe pamiętając o kolejności układania .
  5. Jeśli na dole mamy paseczek jasny to na górnej warstwie układamy paseczek ciemny . :)
  6. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.
Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty