Babka piaskowa
Babka kojarzy nam się Wielkanocą a przecież w inne dni smakuje tak samo :) Szybka , piaszczysta babka na popołudniowy odpoczynek przy pysznej kawce z mleczkiem :) Nie ma nic lepszego jak nic nie robienie i zajadanie się słodkościami ;)
Foremka na babkę z tuleją
Czas pieczenia: ok. 60 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Składniki:
Foremka na babkę z tuleją
Czas pieczenia: ok. 60 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Składniki:
- 150 g masła
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 150 g cukru
- cukier waniliowy ( 16 g )
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z cytryny
- cukier puder do lukru
- bułka tarta do foremki
Sposób przygotowania:
Smacznego :)
- Jajka rozbijamy i oddzielamy od żółtek.
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z 1 i 1/2 łyżeczką proszku do pieczenia.
- Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i cały czas mieszając dodajemy cukier i cukier waniliowy.
- Nie przestając miksować, dodajemy żółtka , przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i skórką startą z cytryny.
- Do tak przygotowanej masy dodajemy delikatnie ubitą pianę z białek , najlepiej łyżką nie mikserem.
- Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą, foremki na babkę z tuleją.
- Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60 minut.
- Upieczoną babkę studzimy i wylewamy na nią lukier cytrynowy .( 10 łyżek cukru pudru. łyżka wyciśniętego soku z cytryny i łyżka ciepłej wody - wszystkie składniki ucieramy )
Komentarze
Prześlij komentarz