Ciasto czekoladowe
Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, ciasto czekoladowe upiecz se ;) Inspiracją był przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami z bloga Zjem to.
Wisni w domu nie miałam, ale za to dodałam garstkę orzechów włoskich i
zamiast zwykłego cukru, użyłam cukru trzcinowego. Ciasto wyszło
mięciutkie, puszyste. Bardzo polecam , pomimo mojej modyfikacji ciasto
wyszło wyśmienite :)
Składniki:
- 3 jajka
- 120 g masła
- 120 g czekolady gorzkiej
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 50 g orzechów włoskich zmielonych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
Sposób przygotowania:
- W rondelku rozpuszczamy masło.
- Wrzucamy kawałki czekolady i czekamy aż się rozpuści i mieszamy.
- Wlewamy mleko i ponownie mieszamy.
- Całe jajka ubijamy z cukrem na kogel mogel.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i wsypujemy pomału do masy jajecznej.
- Po wymieszaniu wszystkich składników wlewamy wcześniej przygotowaną masę czekoladową.
- Mieszamy krótko i wylewamy do foremki.
- Pieczemy w temp. 175C ok. 50-60 minut. do suchego patyczka.
Polewa:
- Do rondelka wsypujemy cukier, kakao, wlewamy mleko i gdy składniki się rozpuszczą, wrzucamy kawałek margaryny.
- Zdejmujemy z ognia i mieszamy.
- Odczekać 5 minut i polać wystudzone ciasto.
- Można posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz