Ciasto orzechowo - serowe
Dla wielbicieli serników i ciast orzechowych. Ciasto prezentuje się i
smakuje wyśmienicie.Zarówno biszkopt orzechowy jak i sernik puszysty i
wilgotny. Idealnie pasuje na wszelkie uroczystości rodzinne. Polecam
wypróbować.
Składniki:
Ciasto orzechowe:
tłuszcz do blaszki
papier do pieczenia
bułka tarta
Sposób przygotowania:
Ciasto orzechowe:
Składniki:
Ciasto orzechowe:
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 6 jajek
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 100g pokrojonych orzechów włoskich
- 1 op. cukru waniliowego 16 g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl. cukru pudru
- 600 g białego sera ( użyłam z pudełka - Pilos)
- 125 g margaryny
- 6 jajek
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżki maki pszennej
- 1/2 łyzki soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- 200 g masła
- 5 łyżek cukru
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 ml śmietanki kremówki bądż mleka
tłuszcz do blaszki
papier do pieczenia
bułka tarta
Sposób przygotowania:
Ciasto orzechowe:
- Jajka ubić z cukrem na biały , puszysty krem.
- Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem , olej i orzechy.
- Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyć i posmarować tłuszczem i posypac bułka tartą.
- Piec w temp. 170 C przez ok. 40 - 45 minut.
- Margarynę utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając dodawać kolejno po jednym żółtku, ser, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok i ubitą pianę z białek.
- Ciasto wlać do foremki 36 x 25 cm i piec w temp. 170 C do ok. 45 minut.
- Masło utrzeć z cukrem. ( należy pamiętac o tym, aby składniki były o temp. pokojowej)
- Dodac śmietanę, dokładnie połączyc.
- Ostudzone ciasto orzechowe przekroić wzdłuż.
- Na jednym płacie ciasta rozsmarować połowę masy. Przykryć ciastem serowym.
- Wylać pozostałą masę. Przykryć drugim płatem ciastem.
- Udekorować polewą czekoladową ( 50 g czekolady gorzkiej rozpuścić z 50 ml śmietanki kremówki, bądż mleka, jeśli będzie za rzadka dodać więcej czekolady) i zmiksowanymi orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz