Ciasto orzechowo - serowe

Dla wielbicieli serników i ciast orzechowych. Ciasto prezentuje się i smakuje wyśmienicie.Zarówno biszkopt orzechowy jak i  sernik puszysty i wilgotny. Idealnie pasuje na wszelkie uroczystości rodzinne. Polecam wypróbować.

 Składniki:
Ciasto orzechowe:

  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 6 jajek
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 100g pokrojonych orzechów włoskich
  • 1 op. cukru waniliowego 16 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto serowe:
    • 1 szkl. cukru pudru
    • 600 g białego sera ( użyłam z pudełka - Pilos)
    • 125 g margaryny
    • 6 jajek
    • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1/2 łyżki maki pszennej
    • 1/2 łyzki soku z cytryny
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa śmietankowa:
    • 1 szkl. kwaśnej śmietany
    • 200 g masła
    • 5 łyżek cukru
    Polewa czekoladowa:
    • 50 g czekolady gorzkiej
    • 50 ml śmietanki kremówki bądż mleka
    Ponadto:
    tłuszcz do blaszki
    papier do pieczenia
    bułka tarta




    Sposób przygotowania:

    Ciasto orzechowe:
    1. Jajka ubić z cukrem na biały , puszysty krem.
    2. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem , olej i orzechy.
    3. Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyć i posmarować tłuszczem i posypac bułka tartą.
    4. Piec w temp. 170 C przez ok. 40 - 45 minut.
    Ciasto serowe:
    1. Margarynę utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając dodawać kolejno po jednym żółtku, ser, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok i ubitą pianę z białek.
    2. Ciasto wlać do foremki 36 x 25 cm i piec w temp. 170 C  do ok. 45 minut.

      Masa śmietankowa:
      1. Masło utrzeć z cukrem. ( należy pamiętac o tym, aby składniki były o temp. pokojowej)
      2. Dodac śmietanę, dokładnie połączyc.
      Ciasto orzechowo- serowe:
      1. Ostudzone ciasto orzechowe przekroić wzdłuż.
      2. Na jednym płacie ciasta rozsmarować połowę masy. Przykryć ciastem serowym.
      3. Wylać pozostałą masę. Przykryć drugim płatem ciastem.
      4. Udekorować polewą czekoladową ( 50 g czekolady gorzkiej rozpuścić z 50 ml śmietanki kremówki, bądż mleka, jeśli będzie za rzadka dodać więcej czekolady) i zmiksowanymi orzechami.

      Komentarze

      Popularne posty