Fale Dunaju
Pyszne , znane ciasto, robione bardzo często w domu rodzinnym . Pasuje na co dzień jak i od święta . Prezentuje się na stole wspaniale, nie jest słodkie przez dodatek gruszek i wiśni z delikatnym kremem budyniowym. Znacie ? Lubicie? :)
Składniki:
Ciasto:
Składniki:
Ciasto:
- 125 g margaryny
- 200 g mąki
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżki mleka
- 2 gruszki
- szklanka wiśni ( w moim przypadku z kompotu )
Krem budyniowy:
Sposób przygotowania - budyń śmietankowy
- łyżka mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 1/2 l mleka
- 150 g masła
- polewa czekoladowa
- Margarynę rozpuścić i ostudzić.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Jajka utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodawać mąkę i margarynę.
- Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i mleko i wymieszać.
- Gruszki obrać , pokroić w ósemki , wiśnie osączyć z kompotu.
- Na cieście ułożyć rzędami cząstki gruszek i wiśni.
- Piec ok. 30 minut w temp. 180 C.
- Ze składników ugotować budyń. Przestudzić z zmiksować z masłem.
- Krem wyłożyć na ostudzone ciasto i polać polewą czekoladową.
Polewa:
- 3/4 tabliczki czekolady deserowej
- 2 łyżki śmietanki
- 1 łyżka masła
- Na polewę , łamiemy czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuszczamy ja w kąpieli wodnej,
- Dolewamy śmietankę i masło , mieszamy, ok. 5 minut czekamy i wylewamy na ciasto.
- Odstawić do lodówki .
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz