Fale Dunaju

Pyszne , znane ciasto, robione bardzo często w domu rodzinnym . Pasuje na co dzień jak i od święta . Prezentuje się na stole wspaniale, nie jest słodkie przez dodatek gruszek i wiśni z delikatnym kremem budyniowym. Znacie ? Lubicie? :)



Składniki:
Ciasto:

  • 125 g margaryny
  • 200 g mąki
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 2 gruszki
  • szklanka wiśni ( w moim przypadku z kompotu )

Krem budyniowy:
  • budyń śmietankowy
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 l mleka
  • 150 g masła
Dekoracja :
  • polewa czekoladowa 

Sposób przygotowania 
 
  1. Margarynę rozpuścić i ostudzić.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  3. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodawać mąkę i margarynę.
  4. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i mleko i wymieszać.
  5. Gruszki obrać , pokroić w ósemki , wiśnie osączyć z kompotu.
  6. Na cieście ułożyć rzędami cząstki gruszek i wiśni.
  7. Piec ok. 30 minut w temp. 180 C.
  8. Ze składników ugotować budyń. Przestudzić z zmiksować z masłem.
  9. Krem wyłożyć na ostudzone ciasto i polać polewą czekoladową.
Polewa:
  • 3/4 tabliczki czekolady deserowej
  • 2 łyżki śmietanki 
  • 1 łyżka masła
  1. Na polewę , łamiemy czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuszczamy ja w kąpieli wodnej,
  2. Dolewamy śmietankę i masło , mieszamy, ok. 5 minut czekamy i wylewamy na ciasto.
  3. Odstawić do lodówki .



 Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty