Murzynek z masą jogurtową

Muszę przyznać, że miałam wielki dylemat,czy wybrać wersję murzynka bardziej lub mniej kaloryczną.Wypadło na wersję ciut zdrowszą.Zamiast bitej śmietany, użyłam jogurtu greckiego, który jest lekko kwaskowaty,ale w połączeniu ze słodkim murzynkiem, brak cukru jest prawie nie zauważalny :)

Blaszka wymiary : 26 x 36
Temp. pieczenia 180 
Czas pieczenia ok. 40 minut






Składniki:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. wody
  • 200 g margaryny
  • 5 jajek
  • 1 op. cukru waniliowego ( 16 g )
  • 3 łyżki oleju
  • 5 łyżeczek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jogurtowa:
  • 200 g margaryny
  • 2 jogurty greckie ( po 400 g )
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru ( dałam 2 łyżki )

Polewa czekoladowa:
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
Ponadto:
  • tłuszcz do blaszki
  • papier do pieczenia
  • wiórki kokosowe do posypania na wierzch ciasta



Sposób przygotowania:

Ciasto:
  1. Margarynę , olej, wodę , cukier i kakao podgrzewać na małym ogniu , cały czas mieszając , do chwili gdy powstanie gęsta jednolita masa.
  2. Do ostudzonej masy dodać żółtka, miksując.
  3. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
  4. Białka ubić , dodawać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką.
  5. Blaszkę o wymiarach 26 x 36 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować tłuszczem .
  6. Ciasto wyłożyć do foremki.
  7. Piec ok. 40 minut w temp. 180 C.

Masa jogurtowa:
  1. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody.
  2. Margarynę utrzeć z cukrem.
  3. Dodawać  małymi porcjami jogurt a następnie żelatynę.
Polewa:

Do rondelka wsypujemy cukier , kakao i wlewamy mleko. Gdy wszystkie składniki sie rozpuszczą dodajemy margarynę i mieszamy do momentu powstania jednolitej masy.

Murzynek z masą jogurtową.
  1. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż.
  2. Płaty ciasta przełożyć masą.
  3. Polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.


Komentarze

Popularne posty