Rarytas z krakersem i karmelem

 Przeglądając przepisy, trafiłam na przepis na ciasto, które pięknie prezentowało się na zdjęciu i z dodatkiem krakersów. Zaintrygowana przepisem postanowiłam go upiec. No i....nie żałuje. Jest przepyszne. Krakersy powodują, że przy każdym gryzie, trafiamy na chrupiącą warstwę. Zachęcam do przygotowania tego ciasta u siebie w domu.

Wymiary blaszki: 28x24 cm
Temp. pieczenia: 170C
Czas pieczenia: 40-50 minut






Składniki:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czubata szklanka maki
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 puszka kajmaku
  • 200 g masła
  • 2 paczki krakersów
  • posiekane orzechy włoskie
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 4 łyżki śmietanki 30%, albo mleka 
 Sposób przygotowania:
  1. Białka należy oddzielić od żółtek i zmiksować z cukrem puch.
  2. Następnie dodać żółtka i dalej miksować dodając po kolei, make z proszkiem do pieczenia, kakao, 1 łyżkę wody i olej.
  3. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę pokryta papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy ok. 40-50 minut w temp. 170 C
  5. Po wystudzeniu , ciasto należy przekroić wzdłuż.

Masa kajmakowa:
  1. Kajmak utrzeć z miękkim masłem na jednolita masę.
Ciasto czekoladowe z krakersem:
  1. 1 blat posmarować częścią masy kajmakowej, po czym ułożyć warstwę krakersów, lekko docisnąć i kładziemy następną warstwę masy i warstwa krakersów, masa kajmakowa i ciasto czekoladowe, mi wyszły 3 warstwy krakersów.
  2. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dolać śmietankę i gotowa polewą polać ciasto.
  3. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki i posypać nim cale ciasto.
  4. Odstawić do lodówki na całą noc i gotowe :)

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty