Rarytas z krakersem i karmelem
Przeglądając przepisy, trafiłam na przepis na ciasto, które pięknie prezentowało się na zdjęciu i z dodatkiem krakersów. Zaintrygowana przepisem postanowiłam go upiec. No i....nie żałuje. Jest przepyszne. Krakersy powodują, że przy każdym gryzie, trafiamy na chrupiącą warstwę. Zachęcam do przygotowania tego ciasta u siebie w domu.
Wymiary blaszki: 28x24 cm
Temp. pieczenia: 170C
Czas pieczenia: 40-50 minut
Składniki:
Wymiary blaszki: 28x24 cm
Temp. pieczenia: 170C
Czas pieczenia: 40-50 minut
Składniki:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 czubata szklanka maki
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 puszka kajmaku
- 200 g masła
- 2 paczki krakersów
- posiekane orzechy włoskie
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 4 łyżki śmietanki 30%, albo mleka
Sposób przygotowania:
Masa kajmakowa:
- Białka należy oddzielić od żółtek i zmiksować z cukrem puch.
- Następnie dodać żółtka i dalej miksować dodając po kolei, make z proszkiem do pieczenia, kakao, 1 łyżkę wody i olej.
- Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę pokryta papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok. 40-50 minut w temp. 170 C
- Po wystudzeniu , ciasto należy przekroić wzdłuż.
Masa kajmakowa:
- Kajmak utrzeć z miękkim masłem na jednolita masę.
- 1 blat posmarować częścią masy kajmakowej, po czym ułożyć warstwę krakersów, lekko docisnąć i kładziemy następną warstwę masy i warstwa krakersów, masa kajmakowa i ciasto czekoladowe, mi wyszły 3 warstwy krakersów.
- Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dolać śmietankę i gotowa polewą polać ciasto.
- Orzechy pokroić na mniejsze kawałki i posypać nim cale ciasto.
- Odstawić do lodówki na całą noc i gotowe :)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz