Ciasto Krówka - rewelacja

Od samego patrzenia na to ciasto,ślinka leci a cóż dopiero móc go spróbować , to już istny raj :) Wcale nie przesadzam , bo ciasto miodowe przełożone bitą śmietaną wzmocnioną galaretką cytrynową , musi smakować :) Przepis znalazłam na blogu Danusi - Kuchnia Danusi



Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Czas pieczenia : 2 x po ok. 30 minut
Temp. pieczenia : 190 C


Składniki:
Ciasto miodowe :

  • 500 g mąki 
  • 2 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 100 g masła
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szkl. cukru

Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietanki 36 % ( ja użyłam 30 % )
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 op. śmietan fixu
  • 200 g orzechów włoskich
  • 1 puszka masy kajmakowej



Sposób przygotowania:
Ciasto miodowe:

  1. Na blat wysypać mąkę dodać masło, jajka, miód , oba cukry i sodę.
  2. Zagnieść ciasto.
  3. Podzielić na dwie części i piec każdą część z osobna.
  4. W piekarniku nagrzanym do 190 C ok. 30 minut.
Masa śmietankowa:
  1. Cytrynowa galaretkę rozpuścić w 1 szklance gotowanej wody.
  2. Poczekać aż galaretka ostygnie.
  3. Ubić śmietankę ( musi być zimna ) w trakcie ubijania dodać  cukier puder. 
  4. Wlać zimną galaretkę i wylać masę śmietankową na 1 placek miodowy.
  5. Następnie przykryć drugim plackiem miodowym.
  6. Na wierzch wylać masę  kajmakową ( wcześniej podgrzać w garnuszku z wodą - będzie wtedy łatwiej wylać z puszki ) 
  7. Posypać orzechami włoskimi na sam koniec.
Smacznego




Komentarze

  1. Super wygląda Twoje ciasto, domyślam się, że smakuje rewelacyjnie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko na jakiej wielkości blaszki podane są te proporcje składników?

    OdpowiedzUsuń
  3. Piec na blaszce wysmarowanej tłuszczem czy lepiej wyłożonej papierem? ��

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty