Ciasto Mleczna Kanapka

To ciasto zrobiłam już jakiś czas temu,ale nie miałam okazji wstawić go na bloga.Ciasto prezentuje się wyśmienicie i smakuje pysznie. Wspaniały dodatek do pysznej kawy. Polecam wszystkim smakoszom ;) Krem jest na bazie mleka w proszku, jest nieco zbity po wyjęciu z lodówki,ale wystarczy wyjąć wcześniej z lodówki i krem mięknie :) 

Wymiary blaszki: 34x24 cm
Czas pieczenia: 20 minut
Temp. pieczenia: 170 C







Składniki:
  • 6 jaj
  • 1/2 szkl. maki pszennej
  • 1/2 szkl. maki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
Krem:
  • 2 szkl. mleka w proszku
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 300 g masła 
Polewa czekoladowa:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mleka
  1. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
  2. Do rozpuszczonej czekolady wlewamy mleko i mieszamy.
  3. Jeszcze ciepłą, polewamy ciasto.

    Sposób przygotowania:
    Ciasto:

    1. Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka,olej i przesiane mąki z proszkiem, kakao.
    2. Wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia .
    3. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temp. 170 C
    Krem:
    1.  Mleko podgrzewamy, dosypujemy cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia.
    2. Masło ucieramy, wlewamy ostudzone mleko i miksujemy na małych obrotach.
    3. Następnie wsypujemy mleko w proszku i ucieramy.
    Ciasto Mleczna Kanapka:
    1. Biszkopt kroimy w poprzek i wykładamy na 1 placek, krem mleczny,przykrywamy drugim plackiem.
    2. Polewamy rozpuszczoną czekoladą 50 g z mlekiem ok. 5 łyżek.
    3. Robimy esy floresy i zajadamy się ze smakiem na następny dzień :)



    Smacznego :)

    Przepis zaczerpnięty z gazety dla kobiet ;) 



    Komentarze

    Prześlij komentarz

    Popularne posty