Drożdżowe a'la racuchy
Wspaniałe placuszki na śniadanie i kolacje. Można dodać kawałki jabłka, rodzynki, żurawinę. Mnóstwo pomysłów jest na dodatki. Najważniejszą rzeczą w tych racuszkach jest znikomy smak drożdży. Nie lubię jak za bardzo uwydatnia się ich zapach i jak za bardzo je można wyczuć podczas jedzenia.
Składniki :
2 i 3/4 szkl. mąki pszennej
30 g drożdży
1,5 szkl. mleka
2 jajka
2 łyżeczki cukru
cukier waniliowy
olej do smażenia
30 g drożdży
1,5 szkl. mleka
2 jajka
2 łyżeczki cukru
cukier waniliowy
olej do smażenia
Sposób przygotowania :
Smacznego :)
- Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać połowę letniego mleka, dodać 3 łyżeczki mąki, wymieszać.
- Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut.
- Resztę mąki ,przesiać do miski. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek.
- Do miski dodać żółtka, wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy i resztę letniego mleka.
- Dokładnie wymieszać mikserem.
- Białka ubić, połączyć z ciastem.
- Dodać rodzynki albo jabłka , wymieszać.
- Ciasto przykry, odstawić w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut.
- Olej rozgrzać na patelni.
- Zwilżoną wodą łyżką kłaść placki.
- Smażyć po 3 minuty z każdej strony.
- Gotowe placki posypać cukrem pudrem .
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz