Ptasie mleczko śmietankowo- czekoladowe
W taki upał najlepiej poczęstować się smakołykiem z lodówki. Po mniej więcej 3 godzinach deser jest gotowy do spożycia. Bardzo dobre , przypominające w smaku ptasie mleczko i stąd jego nazwa :) Deser nie należy do tych bardzo słodkich o czym może świadczyć fakt , że moje dzieci narzekają na zdecydowanie za małą ilość cukru ;) Co z kolei dla innych może być zaletą :)
Foremka na keks : 22 cm
Składniki:
Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Żelatynę moczymy w 1/3 szkl. zimnej wody, a gdy napęcznieje , podgrzewamy aby się rozpuściła. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem a pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Powstały krem dzielimy na 3 części:
Smacznego :)
Foremka na keks : 22 cm
Składniki:
- 600 ml śmietanki kremówki 30 %
- 1/2 szkl. cukru
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 3 łyżki żelatyny
- op. podłużnych biszkoptów
Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Żelatynę moczymy w 1/3 szkl. zimnej wody, a gdy napęcznieje , podgrzewamy aby się rozpuściła. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem a pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Powstały krem dzielimy na 3 części:
- mieszamy z rozpuszczoną czekoladą
- mieszamy z czekoladą mleczną startą
- pozostaje biała
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz