Schab z czosnkiem i ziołami na pomidorach
Schab jadłam pod wieloma postaciami , ale muszę przyznać , że taki jadłam po raz pierwszy. Bardzo dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Wiem już to , że od dzisiaj będzie dość często gościł u nas i zastąpi nie mile widziane w naszym domu wędliny :)
/źródło : "Przyjaciółka"/
Składniki:
/źródło : "Przyjaciółka"/
Składniki:
- ok. 1,2 kg schabu bez kości
- 4 ząbki czosnku
- duży pęczek świeżej bazylii
- cebula
- łyżka masła
- czerstwa kajzerka
- suszone pomidory w zalewie
- 2 łyżki oleju
- 4 pomidory
- sól i pieprz
- Schab należy natrzeć 2 posiekanymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Tak przygotowany wkładamy do lodówki na 4 - 8 godz. do lodówki.
- Bazylię płuczemy , dokładnie osuszamy i obrywamy listki.
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę , szklimy na maśle. Pozostałe ząbki czosnku obieramy , siekamy. Miksujemy z bazylią , suszonymi pomidorami i pokruszonym miękiszem bułki. Mieszamy z cebulą , doprawiamy do smaku.
- Schab nacinamy wzdłuż na górze w 3 miejscach. Nacięcia wypełniamy farszem. Mięso obwiązujemy bawełnianym sznurkiem , by zachowało kształt.
- Pomidory obieramy , kroimy w kostkę . Żaroodporne naczynie natłuszczamy lekko olejem, na dno wsypujemy pomidory , układamy na nim schab. Kroimy olejem , przykrywamy i pieczemy w temp. 200 C.
- Po ok. 80 minutach pieczenia możemy raczyć swoje podniebienie pięknym smakiem soczystego i aromatycznego od bazylii schabu. :)
Ale ładnie wygląda) ))
OdpowiedzUsuń