Schab z czosnkiem i ziołami na pomidorach

Schab jadłam pod wieloma postaciami , ale muszę przyznać , że taki jadłam po raz pierwszy. Bardzo dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Wiem już to , że od dzisiaj będzie dość często gościł u nas i zastąpi nie mile widziane w naszym domu wędliny :)

/źródło : "Przyjaciółka"/


Składniki:
  • ok. 1,2 kg schabu bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • duży pęczek świeżej bazylii
  • cebula
  • łyżka masła
  • czerstwa kajzerka
  • suszone pomidory w zalewie
  • 2 łyżki oleju
  • 4 pomidory
  • sól i pieprz
 
    Sposób wykonania:
    1. Schab należy natrzeć 2 posiekanymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Tak przygotowany wkładamy do lodówki na 4 - 8 godz. do lodówki.
    2. Bazylię płuczemy , dokładnie osuszamy i obrywamy listki.
    3. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę , szklimy na maśle. Pozostałe ząbki czosnku obieramy , siekamy. Miksujemy z bazylią , suszonymi pomidorami i pokruszonym miękiszem bułki. Mieszamy z cebulą , doprawiamy do smaku.
    4. Schab nacinamy wzdłuż na górze w 3 miejscach. Nacięcia wypełniamy farszem. Mięso obwiązujemy bawełnianym sznurkiem , by zachowało kształt.
    5. Pomidory obieramy , kroimy w kostkę . Żaroodporne naczynie natłuszczamy lekko olejem, na dno wsypujemy pomidory , układamy na nim schab. Kroimy olejem , przykrywamy i pieczemy w temp. 200 C.
    6. Po ok. 80 minutach pieczenia możemy raczyć swoje podniebienie pięknym smakiem soczystego i aromatycznego od bazylii schabu. :)

    Komentarze

    Prześlij komentarz

    Popularne posty