Krem z cukinii z szynką
Idealna zupka na tak gorące dni jakie mamy obecnie. Można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Czas przygotowania niezwykle szybki, także bardzo polecam wszystkim głodnym i spragnionym ,chwilki wytchnienia przy talerzyku pysznej zupki :)
Składniki dla 4 osób:
Życzę smacznego :)
Składniki dla 4 osób:
- 3 skrzydełka ( można również użyć korpusu i 2 skrzydełek )
- 2 duże marchewki
- pół średniego pora
- 1 cukinia
- 10 dag szynki
- 2 łyzki masła
- pół pęczka koperku
- 1 szkl. śmietany 22 %
- 2 jajka
- sól i pieprz
- Skrzydełka umyj , włóż do garnka , zalej 1,5 l wody. Doprowadż do wrzenia, odszumuj.
- Marchewki oczyść , pokrój w plasterki. Umyj połówkę pora, pokrój go w cienkie krążki. Cukinię umyj, obierz i pokrój w plasterki.
- Do wywaru wrzuć marchewki i krążki pora. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut. Wrzuć plasterki cukinii. Gotuj jeszcze 10 minut , zmiksuj całość na krem.
- Szynkę pokrój w kostkę , zrumień na rozgrzanym maśle.Dodaj do zupy. Koperek umyj, posiekaj. Zupę połącz ze śmietaną, dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp koperkiem. Podawaj z jajkami na twardo.
Komentarze
Prześlij komentarz