Krem z cukinii z szynką

Idealna zupka na tak gorące dni jakie mamy obecnie. Można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Czas przygotowania niezwykle szybki, także bardzo polecam wszystkim głodnym i spragnionym ,chwilki wytchnienia przy talerzyku pysznej zupki :)



Składniki dla 4 osób:
  • 3 skrzydełka ( można również użyć korpusu i 2 skrzydełek )
  • 2 duże marchewki
  • pół średniego pora
  • 1 cukinia
  • 10 dag szynki
  • 2 łyzki masła
  • pół pęczka koperku
  • 1 szkl. śmietany 22 %
  • 2 jajka
  • sól i pieprz

  1. Skrzydełka umyj , włóż do garnka , zalej 1,5 l wody. Doprowadż do wrzenia, odszumuj.
  2. Marchewki oczyść , pokrój w plasterki. Umyj połówkę pora, pokrój go w cienkie krążki. Cukinię umyj, obierz i pokrój w plasterki.
  3. Do wywaru wrzuć marchewki i krążki pora. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut. Wrzuć plasterki cukinii. Gotuj jeszcze 10 minut , zmiksuj całość na krem.
  4. Szynkę pokrój w kostkę , zrumień na rozgrzanym maśle.Dodaj do zupy. Koperek umyj, posiekaj. Zupę połącz ze śmietaną, dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp koperkiem. Podawaj z jajkami na twardo.

Życzę smacznego :)

Komentarze

Popularne posty