Dwukolorowy sernik z gruszkami
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszny, wilgotny sernik z gruszkami. Połączenie sera z gruszką - rewelacja !!! Polecam wypróbować przepis. Na wierzch serniczka położyłam truskawki i zrobiłam esy floresy z kajmaku <3 Kajmak mogłabym dodawać wszędzie bo uwielbiam :)
Wymiary blaszki: 28x24 cm
Temp. pieczenia: 190C
Czas pieczenia: ok. 60 minut
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wymiary blaszki: 28x24 cm
Temp. pieczenia: 190C
Czas pieczenia: ok. 60 minut
Składniki:
- 6 gruszek
- cytryna
- 100 g masła
- 100 ml kremówki
- 100 g rodzynek
- 3/4 szkl. cukru
- 8 jaj
- 9 łyżek mąki pszennej i mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1,5 op.budyniu w proszku
- 1 kg twarogu
- mleko
Sposób przygotowania:
- Gruszki myjemy ,obieramy, kroimy na ćwiartki i kropimy sokiem z cytryny.
- Masło ucieramy z 6 łyżkami cukru.
- Dodajemy 4 jajka, obie mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
- Następnie 2 łyżki kakao i 3 łyżki mleka.
- Całość miksujemy.
- Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
- 4 żółtka ucieramy z twarogiem , resztą cukru, kremówką, 1,5 opakowania budyniu i rodzynkami.
- Do masy dodajemy ubite na sztywno białka.
- Masę twarogową wylewamy na ciemne ciasto.
- Na wierzchu układamy pokrojone gruszki.
- Pieczemy ok. 60 minut.
- Po upieczeniu, uchylić piekarnik i odczekać aż ostygnie.
- Można ozdobić na wierzchu truskawkami, gruszkami i tak jak ja polać kajmakiem.
Komentarze
Prześlij komentarz