Torcik borówkowy bez pieczenia
Wreszcie nadszedł upragniony piątek i przed nami dwa dni
wolnego. A więc pora na deser :) Moją propozycją tym razem będzie torcik
borówkowy z serków homogenizowanych . Ciasto jest przepyszne ,
rozpływające się w ustach. Dodałam borówki bo je bardzo lubię , ale mogą
być inne owoce tj. maliny, brzoskwinie , jagody.
Składniki :
Rada
Spód ciasta możesz przygotować w inny sposób.
Herbatniki pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem (ok. 50 g ) na zwarta masę . Wyłóż nią spód tortownicy.
Smacznego :)
Składniki :
- 250 g herbatników pełnoziarnistych
- 4 łyżki śmietany
- 2 szkl. borówek ok. 300 g
- 650 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 4 łyżeczki żelatyny
- galaretka ( brzoskwiniowa , cytrynowa , pomarańczowa)
- Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody. Dobrze wymieszaj , aby żelatyna się rozpuściła i nie było w niej grudek.
- Przygotuj galaretkę ( użyj trochę mniej wody niż na opakowaniu , to wtedy galaretka szybciej stężeje)
- Zmiksuj borówki, dodaj do nich serki waniliowe ( pamiętaj o dekoracji tortu , w takim razie zostaw kilka na wierzch)
śmietanę i rozpuszczoną żelatynę. Do masy wrzuć też kilka całych owoców. Spróbuj ewentualnie, gdy masa będzie za mało słodka dosłodzić cukrem pudrem. Wstaw na 20 - 23 min. do lodówki. - Dno formy wyłóż herbatnikami , przełóż na nie masę serowo-borówkową. Wstaw do lodówki do stężenia.
- Na końcu wysyp pozostawione wcześniej borówki do dekoracji i zalej tężejącą galaretką.
- Na drugi dzień, ciasto gotowe do jedzenia.
Rada
Spód ciasta możesz przygotować w inny sposób.
Herbatniki pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem (ok. 50 g ) na zwarta masę . Wyłóż nią spód tortownicy.
Smacznego :)
Mmm, idealne na upalne, letnie dni :)
OdpowiedzUsuńSzkoda tylko, że przede mną weekend w pracy...