Ciasto czekoladowe z wiśniami
Bardzo czekoladowe , wilgotne, dzięki dużej ilości wiśni i bardzo
smaczne . Takie jest właśnie to ciasto. Znika momentalnie a przepis znalazłam na blogu klik
:) Troszeczkę zmodyfikowałam ilości niektórych składników. Ciasto miało
być odwrócone , ale mi nie wiem czemu , wisienki wskoczyły same na
wierzch ciasta ;) więc nie było potrzeby jego odwracania :)
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Czas pieczenia : ok. 60 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Składniki:
Sposób wykonania:
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Czas pieczenia : ok. 60 minut
Temp. pieczenia : 180 C
- 250 g mąki pszennej
- 10 łyżek kakao
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( Douwe Egberts - smak karmelowy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 szklanki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki maślanki
- 2 łyżki likieru Latte Macchiato
- 150 g margaryny
- 300 ml wody
- szczypta soli
- 600 g wiśni
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
- Rozpuścić margarynę z wodą ze szczyptą soli.
- W misce przygotować mąkę , kakao, kawę, sodę i proszek , wszystko należy przesiać , po czym dodać cukier i wymieszać.
- Przelać rozpuszczoną margarynę z wodą do miski i dobrze wymieszać.
- Dodać maślankę , jajka i likier ( może być dowolny).
- Wiśnie umyć i powyjmować pestki.
- Poukładać na obłożonej papierem do pieczenia foremce i zalać ciastem.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 i piec ok. 1 godz. ( należy obserwować czy ciasto już jest ładnie upieczone na wierzchu) .
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i gdy wystygnie posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową.
Mniam, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńCiasto po upieczeniu jest odwrócone " do góry nogami "? W przepisie wiśnie są na dnie blaszki ,a na zdjeciu są u góry :)
OdpowiedzUsuńNie odwracałam ciasta, bo tak jak napisałam, wiśnie mi uciekły same na wierzch ;)
Usuń