Ciasto czekoladowe z wiśniami

Bardzo czekoladowe , wilgotne, dzięki dużej ilości wiśni i bardzo smaczne . Takie jest właśnie to ciasto. Znika momentalnie a przepis znalazłam na blogu klik :) Troszeczkę zmodyfikowałam ilości niektórych składników. Ciasto miało być odwrócone , ale mi nie wiem czemu , wisienki wskoczyły same na wierzch ciasta ;) więc nie było potrzeby jego odwracania :)

Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Czas pieczenia : ok. 60 minut
Temp. pieczenia : 180 C


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 10 łyżek kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( Douwe Egberts - smak karmelowy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 2 łyżki likieru Latte Macchiato
  • 150 g margaryny
  • 300 ml wody
  • szczypta soli
  • 600 g wiśni
  • cukier puder do posypania
 
Sposób wykonania:
  1. Rozpuścić margarynę z wodą ze szczyptą soli.
  2. W misce przygotować mąkę , kakao, kawę, sodę i proszek , wszystko należy przesiać , po czym dodać cukier i wymieszać.
  3. Przelać rozpuszczoną margarynę z wodą do miski i dobrze wymieszać.
  4. Dodać maślankę , jajka i likier ( może być dowolny).
  5. Wiśnie umyć i powyjmować pestki.
  6. Poukładać na obłożonej papierem do pieczenia foremce i zalać ciastem.
  7. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 i piec ok. 1 godz. ( należy obserwować czy ciasto już jest ładnie upieczone na wierzchu) .
  8. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i gdy wystygnie posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową.
Smacznego :)

Komentarze

  1. Mniam, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto po upieczeniu jest odwrócone " do góry nogami "? W przepisie wiśnie są na dnie blaszki ,a na zdjeciu są u góry :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie odwracałam ciasta, bo tak jak napisałam, wiśnie mi uciekły same na wierzch ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty