Jagodowy sernik na zimno
Sernik na zimno na bazie sera twarogowego. Bardzo jagodowy,
orzeźwiający , na upalne dni. Jagody jeszcze są , chociaż niebawem pewnie będą się kończyły ,
więc jak chcecie spróbować jak pyszne to ciasto , to się pospieszcie :)
Przepis posiadam dzięki Ewie z bloga http://zcukrempudrem.blogspot.com/
:)
Składniki:
Spód:
Glazura jagodowa:
Spód:
Spód:
- 120 g ciasteczek ( ja wzięłam ciasteczka pełnoziarniste)
- 90 g masła
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 kg sera z wiaderka
- 350 g jagód
- 4 łyżki cukru pudru ( jeśli lubicie bardzo słodkie , to polecam użyć więcej cukru )
- cukier waniliowy 16 g
- 200 ml śmietanki kremówki 30 %
- 3 płaskie łyżki żelatyny
- 1/3 szkl. gorącej wody
Glazura jagodowa:
- 300 g jagód
- galaretka o smaku owoców leśnych
- 150 ml gorącej wody
Spód:
- Ciasteczka rozgnieść na dość małą miazgę.
- Masło rozpuścić i ostudzić.
- Wlać masło do zmiażdżonych ciastek i wszystko razem połączyć ze sobą.
- Tak przygotowaną masę ciasteczkową, rozkładamy w tortownicy o średnicy 23 cm tak aby pokryła cały spód foremki.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 C na ok. 10 minut.
- Spód studzimy.
- 350 g jagód , ucieramy blenderem na mus .
- Żelatynę rozprowadzamy we wrzącej wodzie ( 1/3 szkl. )i bardzo dobrze mieszamy , aż żelatyna się rozpuści.
- Ser łączymy z płynną śmietanką , dodajemy cukier puder i cukier waniliowy , mus jagodowy .
- Gdy żelatyna wystudzi się do temp. pokojowej to dodajemy do niej 2 łyżki masy serowej, mieszamy razem i wlewamy rozpuszczoną żelatynę z serem do wcześniej połączonych składników.
- Wylewamy na ostudzony spód ciasteczkowy i wkładamy do lodówki.
- Pozostałe 300 g jagód miksujemy na mus.
- Wlewamy do garnka , dolewamy gorącej wody i czekamy aż się zagotuje.
- Odstawiamy z ognia i wsypujemy do całości galaretką i dokładnie mieszamy.
- Tak powstałą glazurę , wylewamy na stężały sernik jagodowy.
Komentarze
Prześlij komentarz