Karmelowa tarta ze śliwkami

Dzisiejsza tarta podbiła nasze serca. Jej wygląd , smak - pychota... a aromat jaki się unosił podczas pieczenia ....bezcenny :) Pyszny, aromatyczny dodatek do kawy i herbaty :)
Polecam.
 
Foremka : średnica 23 cm
Czas pieczenia : 15 min + 30 minut
Temp. pieczenia : 180 C



Składniki:

Spód:
  • 400 g herbatników
  • 5 łyżek cukru
  • 180 g masła
  • skórka otarta z całej cytryny
  • 50 g orzechów ( ja użyłam orzechy pekan ) ale można użyć orzechów włoskich albo laskowych
Nadzienie:
  • 600 g śliwek
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 

Sposób przygotowania:

Spód:
  1. Herbatniki włożyć do torebki foliowej i pokruszyć wałkiem, albo tak jak ja to zrobiłam , zmielić w blenderze.
  2. Stopić masło, dodać cukier, herbatniki ,skórkę z cytryny i zmielone orzechy.
  3. Wymieszać na jednolitą masę.
  4. Ciasto ugnieść w okrągłej foremce o średnicy 23 cm , wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika do temp. 180 C
  6. Wyjąć i ostudzić.
  7. Śliwki umyć ,odsączyć , przekroić na pół i usunąć pestki.
  8. Drylowane śliwki ułożyć na podpieczonym spodzie.
  9. Posypać brązowym cukrem , skórką pomarańczową i cynamonem.
  10. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika na ok. 30 minut.
  11. Cukier powinien zacząć się karmelizować z sokiem ze śliwek .
Smacznego :)



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty