Kruche ciasto ze śliwką
Miałam wielką ochotę na coś słodkiego ze śliwką. Śliwek u nas co
niemiara i znalazłam przepis na tzw. tort z Linzu. Przepis troszkę
zmieniłam , ale jestem i tak pod wrażeniem tego ciasta. Torcik ten jest
niezwykle kruchy , dodatek masła sprawia , że jest o smaku
maślanym,użyłam do niego cukru brązowego , dzięki któremu ciasto
dodatkowo zyskało lepszy smak i kolor.
Tortownica : wymiary średnica 26 cm
Czas pieczenia : ok. 1 godz
Składniki:
Sposób przygotowania:
Rada:
Spód ciasta należy zapiec przed położeniem śliwek, gdyż śliwki puszczają sok i może powstać zakalec.
Tortownica : wymiary średnica 26 cm
Czas pieczenia : ok. 1 godz
Składniki:
- 1 kostka schłodzonego masła
- 1 1/4 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. zmielonych migdałów
- 1 szkl. cukru brązowego
- 1 łyżeczka kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 op. cukru waniliowego z wanilią
- szczypta zmielonych goździków
- 1 jajko
- 1 łyżka wódki ( w przepisie jest wiśniówka)
- 1 żółtko
- tłuszcz i bułka tarta do blaszki
- 25 dag konfitury z malin ( użyłam śliwek )
Sposób przygotowania:
- Migdały utrzeć z cukrem , wsypać mąkę , kakao , cynamon, goździki i cukier z wanilią. Dodać alkohol , jajko oraz posiekane masło i szybko zagnieść ciasto.
- Uformować kulę, zawinąć ja w folię spożywczą , włożyć do lodówki na ok. 1 godz.
- Rozwałkować 2/3 ciasta , wyłożyć nim spód i boki natłuszczonej oraz wysypanej bułka tarta tortownicy.
- Resztę ciasta rozwałkować i pokroić w paski. Na spód ułożyć śliwki przekrojone na pół , przykryć paskami ciasta , aby powstała kratka.
- Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem.
- Piec ok. 1 godz. w temp. 180 C.
Rada:
Spód ciasta należy zapiec przed położeniem śliwek, gdyż śliwki puszczają sok i może powstać zakalec.
oj lubię.lubię :)
OdpowiedzUsuń