Serniczek na biszkopcie owsianym
Delikatny sernik na biszkopcie owsianym.
Robi się podobnie jak zwykły biszkopt z tym, że dodaję się zamiast mąki
pszennej mąkę owsianą. Ja ozdobiłam truskawkami,ale inne owoce jak najbardziej też mogą być np. borówki, maliny, brzoskwinie, banany.
Wymiary blaszki : 28 x 40 cm
Czas pieczenia : 30 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Składniki:
Biszkopt:
Smacznego :)
Wymiary blaszki : 28 x 40 cm
Czas pieczenia : 30 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Składniki:
Biszkopt:
- 1 szklanka mąki owsianej
- 3/4 szkl. cukru
- 6 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 opakowania serków homogenizowanych ( po 175 g )
- 1 szkl. śmietanki kremówki 30 %
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 czubate łyżki żelatyny
- galaretka agrestowa ( należy przygotować ja wcześniej )
- 10 truskawek
- Białka ubijamy , gdy się ubiją na sztywną pianę , to dodajemy stopniowo cukier i żółtka.
- Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
- Ciasto dobrze wymieszane wykładamy na przykrytą blaszkę papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C
- Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem.
- Cały czas ubijając , dodajemy stopniowo serki.
- Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody.
- Po lekkim jej wystudzeniu , szybko wlewamy do masy serowej i ubijamy na najwyższych obrotach.
- Tak przygotowaną masę wylewamy na wystudzony biszkopt owsiany.
- Po wylaniu masy śmietanowej , umytymi i pokrojonymi truskawkami w plasterki dekorujemy wierzch serniczka.
- Odstawiamy do stężenia najlepiej na 12 godzin.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz