Tarta z truskawkami i borówkami z kremem mascarpone

Po krótkiej przerwie od upałów, dzisiaj znowu duszno na dworze. W sam raz na taka pogodę pasuje krucha tarta z kremem z bitej śmietany i serkiem mascarpone posypanej truskawkami i borówkami.
Polecam wypróbować :)

Wymiary foremki : średnica 28 cm
Czas pieczenia : ok. 30 minut
Temp. pieczenia : 180 C

 

Składniki:
  • 120 g masła
  • 30 g margaryny
  • 1 żółtko
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 

Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • 250 g truskawek
  • koszyczek borówek
  • galaretka  agrestowa

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche :
  1.  Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy.
  2. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, 1 żółtko, cukier oraz śmietanę.
  3. Składniki siekamy nożem po czym energicznie zagniatamy.
  4. Brzegi i boki formy natłuszczamy lekko i wylepiamy ciastem.
  5. Spód nakłuwamy widelcem a następnie przykrywamy pergaminem obciążonym fasolą.
  6. Tartę pieczemy do czasu , aż tarta nabierze pięknego złocistego koloru. ok. 30 minut.
  7.  Można 5 minut wcześniej zdjąć fasolę i ok. 5 minut ,( uważając , żeby nie przypalić spodu ) przyrumienić sam spód.
Krem:
  1. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem .
  2. Gdy śmietana troszkę zaczyna nam gęstnieć ,małymi porcjami dodajemy serek mascarpone.
Tarta :
  1. Na wystudzona tartę , wykładamy krem , następnie dekorujemy truskawkami i borówkami.
  2. Wcześniej przygotowaną galaretkę , kroimy i układamy na tarcie.
Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty