Tarta z truskawkami i borówkami z kremem mascarpone
Po krótkiej przerwie od upałów, dzisiaj znowu duszno na dworze. W sam raz na taka pogodę pasuje krucha tarta z
kremem z bitej śmietany i serkiem mascarpone posypanej truskawkami i
borówkami.
Polecam wypróbować :)
Wymiary foremki : średnica 28 cm
Czas pieczenia : ok. 30 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Składniki:
Krem:
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche :
Polecam wypróbować :)
Wymiary foremki : średnica 28 cm
Czas pieczenia : ok. 30 minut
Temp. pieczenia : 180 C
- 120 g masła
- 30 g margaryny
- 1 żółtko
- 2 czubate łyżki cukru
- 2 łyżki kwaśniej śmietany
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietany kremówki 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g truskawek
- koszyczek borówek
- galaretka agrestowa
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche :
- Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy.
- Dodajemy pokrojone na kawałki masło, 1 żółtko, cukier oraz śmietanę.
- Składniki siekamy nożem po czym energicznie zagniatamy.
- Brzegi i boki formy natłuszczamy lekko i wylepiamy ciastem.
- Spód nakłuwamy widelcem a następnie przykrywamy pergaminem obciążonym fasolą.
- Tartę pieczemy do czasu , aż tarta nabierze pięknego złocistego koloru. ok. 30 minut.
- Można 5 minut wcześniej zdjąć fasolę i ok. 5 minut ,( uważając , żeby nie przypalić spodu ) przyrumienić sam spód.
- Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem .
- Gdy śmietana troszkę zaczyna nam gęstnieć ,małymi porcjami dodajemy serek mascarpone.
- Na wystudzona tartę , wykładamy krem , następnie dekorujemy truskawkami i borówkami.
- Wcześniej przygotowaną galaretkę , kroimy i układamy na tarcie.
Komentarze
Prześlij komentarz