Torcik marchewkowy

Dla niektórych długi weekend a więc nie może zabraknąć ciasta na deser ;) Pomyślałam o cieście po którym nie będę miała wyrzutów sumienia :). Z pośród różnych przepisów zdecydowałam się na pyszne , aromatyczne ciasto marchewkowe przełożone masą z serka śmietankowego. Ciasto rewelacja i polecam je zrobić wszystkim miłośnikom wszelkich wypieków uważających na swoja wagę ;).




Składniki:

  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru brązowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 szkl. oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szkl. posiekanych odsączonych ananasów z puszki lub świeżych
  • 1 szkl. startej marchewki na średnich oczkach
Krem:
  • 300 g serka śmietankowego Almette 
  • 150 g masła
  • 1/2 szkl cukru pudru

Przygotowanie ciasta
  1. Mieszamy mąkę , cukier, sól, proszek , sodę oraz przyprawy.
  2. W drugim naczyniu roztrepaujemy jajka z olejem.
  3. Łączymy suche składniki z mokrymi , dodajemy marchewkę , orzechy i ananasy. Mieszamy ciasto łyżką.
  4. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia , wlewamy ciasto i pieczemy ok 1 godz w temp. 180 C( w przepisie była podana temp.175 i pieczenie ok. 40 minut ,ale przy takim ustawieniu wyszedł mi zakalec - wszystko zależy od piekarnika). Piec do suchego patyczka.
Krem:
  1. Masło ucieramy z cukrem pudrem po czym łyżką dokładamy serek Almette cały czas mieszając.
Ciasto przekrawamy wzdłuż , przekładamy połową  przygotowanego kremu a resztą rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Możemy deliktanie ozdobic ciasto posypując go lekko cynamonem.

Komentarze

Popularne posty