Torcik marchewkowy
Dla niektórych długi weekend a więc nie może zabraknąć ciasta na deser ;) Pomyślałam o cieście po którym nie będę miała wyrzutów
sumienia :). Z pośród różnych przepisów zdecydowałam się na pyszne ,
aromatyczne ciasto marchewkowe przełożone masą z serka śmietankowego.
Ciasto rewelacja i polecam je zrobić wszystkim miłośnikom wszelkich
wypieków uważających na swoja wagę ;).
Składniki:
Przygotowanie ciasta
Składniki:
- 2/3 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru brązowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szkl. oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szkl. posiekanych odsączonych ananasów z puszki lub świeżych
- 1 szkl. startej marchewki na średnich oczkach
- 300 g serka śmietankowego Almette
- 150 g masła
- 1/2 szkl cukru pudru
Przygotowanie ciasta
- Mieszamy mąkę , cukier, sól, proszek , sodę oraz przyprawy.
- W drugim naczyniu roztrepaujemy jajka z olejem.
- Łączymy suche składniki z mokrymi , dodajemy marchewkę , orzechy i ananasy. Mieszamy ciasto łyżką.
- Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia , wlewamy ciasto i pieczemy ok 1 godz w temp. 180 C( w przepisie była podana temp.175 i pieczenie ok. 40 minut ,ale przy takim ustawieniu wyszedł mi zakalec - wszystko zależy od piekarnika). Piec do suchego patyczka.
- Masło ucieramy z cukrem pudrem po czym łyżką dokładamy serek Almette cały czas mieszając.
Komentarze
Prześlij komentarz