Lekkie ciasto z gruszką i imbirem
Macie ochotę na pyszne i lekkie ciasto ? to koniecznie zróbcie sobie
to ciasto . Jest bardzo ciekawe w smaku po dodaniu do niego imbiru i
gruszki . Oba te składniki dają niesamowite połączenie.
Wymiary foremki : 28 x 40 cm
Czas pieczenia : 30 - 40 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Składniki:
Wymiary foremki : 28 x 40 cm
Czas pieczenia : 30 - 40 minut
Temp. pieczenia : 180 C
- 4 gruszki
- szklanka cukru
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki miodu
- 1/4 szklanki cukru brązowego
- 185 g miękkiego masła
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 szklanki śmietany 12%
- 2 jajka
- Cukier wymieszać z wodą i gotować ,aż się rozpuści.
- Gruszki obrać , usunąć pestki, przekroić na połówki i gotować w syropie ok. 25 minut.
- Gdy zmiękną wyjąć . Syrop znowu doprowadzić do wrzenia i zredukować o połowę.
- Wymieszać w garnku miód, 170 g masła, brązowy cukier i gotować aż się rozpuszczą.
- W misce wymieszać mąkę , proszek do pieczenia, imbir w proszku. Dodać ostudzony syrop z miodu, masła, cukru oraz jajka i śmietanę.
- Formę natłuścić kawałkiem masła i wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto przełożyć do formy , wyrównać powierzchnię( wierzch można posypać mąką).
- Gruszki kroimy na cienkie paski i układać na cieście w taki sposób , żeby jedna nachodziła na drugą.
- Wstawiamy do piekarnika na ok. 30-40 minut w temp. 180 C.
- Gdy ciasto się upiecze , pędzelkiem smarujemy powierzchnię ciasto wcześniej przyrządzonym syropem.
Komentarze
Prześlij komentarz