Panna cotta z limonką
Miałam wielką ochotę na mały deserek i znalazłam ciekawy przepis na
Panna cottę. Limonkę w lodówce znalazłam, kremówkę też , więc nie było
na co czekać. :) Pyszny i łatwy w przygotowaniu deser.
źródło:"Przyjaciółka"
Składniki:
Sposób przygotowania:
Smacznego :)
źródło:"Przyjaciółka"
Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki 30 %
- galaretka agrestowa
- starta skórka z limonki
- 2 łyżki cukru
- sos malinowy
Sposób przygotowania:
- Nalać 1/3 szklanki wrzącej wody i wsypać całą galaretkę , mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
- Kremówkę wlać do garnka , doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Śmietanę połączyć z galaretką i wrzucić starta skórkę z limonki i na końcu wymieszać.
- Okrągłe foremki, salaterki opłukać zimną wodą i ponalewać masę śmietanową.
- Wstawić do lodówki aby deser stężał.
- Aby lepiej wyszły z foremki należy foremki z masą zanurzyć w gorącej wodzie a następnie odwrócić i wyłożyć na talerzyk.
- Można polać dowolnym sosem.
Smacznego :)
lekki elegancki deser :)
OdpowiedzUsuń