Pyszne ciasto otrębowe
W jednej z gazet zaciekawił mnie przepis na ciasto otrębowe. Dodatkiem
m.in. jest mak,który lubię :) są otręby , które są zdrowe i są orzechy
, które kojarzą mi się ze snicersem ;). Pomyślałam sobie , dlaczego
miałabym nie spróbować? Co prawda trochę go zmodyfikowałam ale przepis
jest interesujący i polecam go zrobić:)
Blacha : 40 x 14 cm
( ja użyłam dwóch mniejszych )
Składniki:
- 1,5 szkl. otrębów (ja wzięłam 3/4 szkl. otrębów pszennych
3/4 szkl. otrębów owsianych)
- 1 szkl. cukru białego (wzięłam cukier trzcinowy)
- 1/2 szkl. suchego maku
- 1/2 szkl.mąki pszennej
- 100 g orzechów włoskich
- 190 g margaryny
- 100 g rodzynków
- 4 jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel olejku migdałowego
- tłuszcz do blaszki
- bułka tarta do posypania foremki
Sposób przyrządzania :
1. Orzechy mielimy.
2. Jajka dokładnie ubijamy z cukrem , dodajemy otręby i mieszamy.
3. Wsypujemy mak.
4. Margarynę rozpuszczamy i gorącą wlewamy do ciasta i mieszamy.
5. Mąkę z proszkiem przesiewamy , wsypujemy do ciasta i miksujemy.
6. Dolewamy olejek migdałowy
7. Wsypujemy bakalie oprószone mąką i wszystko mieszamy.
7. Ciasto przekładamy do foremki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
8. Pieczemy do 60 min. w temp. 200 C.
Blacha : 40 x 14 cm
( ja użyłam dwóch mniejszych )
Składniki:
- 1,5 szkl. otrębów (ja wzięłam 3/4 szkl. otrębów pszennych
3/4 szkl. otrębów owsianych)
- 1 szkl. cukru białego (wzięłam cukier trzcinowy)
- 1/2 szkl. suchego maku
- 1/2 szkl.mąki pszennej
- 100 g orzechów włoskich
- 190 g margaryny
- 100 g rodzynków
- 4 jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel olejku migdałowego
- tłuszcz do blaszki
- bułka tarta do posypania foremki
Sposób przyrządzania :
1. Orzechy mielimy.
2. Jajka dokładnie ubijamy z cukrem , dodajemy otręby i mieszamy.
3. Wsypujemy mak.
4. Margarynę rozpuszczamy i gorącą wlewamy do ciasta i mieszamy.
5. Mąkę z proszkiem przesiewamy , wsypujemy do ciasta i miksujemy.
6. Dolewamy olejek migdałowy
7. Wsypujemy bakalie oprószone mąką i wszystko mieszamy.
7. Ciasto przekładamy do foremki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
8. Pieczemy do 60 min. w temp. 200 C.
Komentarze
Prześlij komentarz