Szarlotka z budyniem
Jeśli masz ochotę na chwileczkę zapomnienia ......to
zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na szarlotkę z budyniem :)
Delikatne ciasto , chrupiące z wierzchu z dodatkiem budyniu sprawia ,że
ciasto to figuruje u nas na TOPIE najlepszych ciast.:)
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 30 min. + 45 min.
Składniki:
2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki krupczatki
1 szkl. cukru
1 margaryna
3 żółtka
4 łyżki śmietany 18%
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 słoik litrowy jabłek prażonych
3 op. budyniu śmietankowego z cukrem
1 litr mleka
bułka tarta
Wykonanie:
Mąki , proszek do pieczenia i sól przesiać przez sitko. Dodać cukier i cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Margarynę pokroić na drobne kawałki i całość nożem posiekać. Na końcu wszystkie składniki szybko połączyć ze sobą i utworzyć kulę
Owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażalnika na 1 godz.
Budyń ugotować w 1 litrze mleka.
Przygotować foremkę, pokryć papierem do pieczenia i wyłożyć 1 część ciasta i zapiec ok.30 minut. Drugą schować do zamrażalnika.
Po podpieczeniu spodu wylewamy jabłka, na jabłka ugotowany wcześniej budyń. Na wierzch wykorzystujemy 2 część ciasta
Piec w temp. 180 C ok.45 min. .
Czas pieczenia i temp. zależy od piekarnika. Piec do czasu jak ciasto nabierze pięknego złotego koloru :)
SMACZNEGO ! :D
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 30 min. + 45 min.
2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki krupczatki
1 szkl. cukru
1 margaryna
3 żółtka
4 łyżki śmietany 18%
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 słoik litrowy jabłek prażonych
3 op. budyniu śmietankowego z cukrem
1 litr mleka
bułka tarta
Wykonanie:
Mąki , proszek do pieczenia i sól przesiać przez sitko. Dodać cukier i cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Margarynę pokroić na drobne kawałki i całość nożem posiekać. Na końcu wszystkie składniki szybko połączyć ze sobą i utworzyć kulę
Owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażalnika na 1 godz.
Budyń ugotować w 1 litrze mleka.
Przygotować foremkę, pokryć papierem do pieczenia i wyłożyć 1 część ciasta i zapiec ok.30 minut. Drugą schować do zamrażalnika.
Po podpieczeniu spodu wylewamy jabłka, na jabłka ugotowany wcześniej budyń. Na wierzch wykorzystujemy 2 część ciasta
Piec w temp. 180 C ok.45 min. .
Czas pieczenia i temp. zależy od piekarnika. Piec do czasu jak ciasto nabierze pięknego złotego koloru :)
SMACZNEGO ! :D
Komentarze
Prześlij komentarz