Bałkańska musaka

Dzisiaj u nas na obiad bałkańska musaka. Muszę przyznać, że to co nowe nie znaczy złe :) Zapowiada się pyszne danie , bakłażany sprawiają, że smak dania jest niezwykle delikatny, Musaka nadaje się w sam raz na niedzielny obiad, porcji starczy dla 6 osób.



 Składniki:

- 1 duża cebula
- oliwa
  - świeże oregano ( ja użyłam suche z torebeczki)
  - 500 g mielonego wieprzowo-wołowego ( użyłam samo wieprzowe)
  - 3 pomidory świeże (użyłam z puszki)
  - 2 łyżki przecieru pomidorowego 
  - 2 ząbki czosnku
  - sól i pieprz mielony
  - 2 małe bakłażany
  - 5 większych ziemniaków
  - 2 łyżki masła
  - 2 łyżki maki pszennej
  - 300 ml mleka
  - 2 jajka
  - 180 g jogurtu naturalnego
  - 100 g tartego sera żółtego

Sposób przygotowania:

 1. Cebulę siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Dodajemy mięso mielone, podsmażamy. 2. Pomidory wyjmujemy z puszki . Dodajemy do mięsa razem z przecierem pomidorowym, zmiażdżonym czosnkiem , oregano i pieprzem. Dusimy ok. 10 minut , pod koniec solimy. 3. Bakłażany kroimy w talarki, smażymy na oliwie. Obrane ziemniaki kroimy w plastry , gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko. 4. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy połowę obsmażonych bakłażanów , na nich połowę ziemniaków. Dodajemy mięso, na mięso wykładamy resztę bakłażanów i resztę ziemniaków ( każdą warstwę solimy i pieprzymy do smaku ) 5. Z masła i mąki robimy zasmażkę , zalewamy zimnym mlekiem i gotujemy. Jak się zagotuje , zestawiamy z ognia , wlewamy  jogurt wymieszamy z jajkami i startym serem.Całość mieszamy i zalewamy musakę.  Pieczemy 40 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C
Smacznego:)
 

Komentarze

Popularne posty