Francuski tort Malakoff
Świetnym pomysłem , na uroczystości rodzinne jest tort
Malakoff. Delektować się nim mogą tylko i wyłącznie goście +18. Swój niepowtarzalny smak i aromat bowiem zawdzięcza małej nutce wina i rumu :) Dżem malinowy sprawia , że nie jest bardzo słodki i można zjeść nawet dwa kawałki naraz ;) Jest bardzo delikatny i rozpuszcza się w ustach :) Mniam, mniam :) Bardzo polecam.
Tortownica : średnica 26 cm ( ja proponuję mniejszą , kremu nie wychodzi za dużo i trzeba się troszkę pomęczyć z rozłożeniem kremu na biszkoptach , aby starczyło )
Składniki:
Sposób przygotowania
Tortownica : średnica 26 cm ( ja proponuję mniejszą , kremu nie wychodzi za dużo i trzeba się troszkę pomęczyć z rozłożeniem kremu na biszkoptach , aby starczyło )
Składniki:
- 25 dag podłużnych biszkoptów
- 1/2 szkl. białego wina
- 50 ml rumu
- 2 łyżeczki cukru
- 2-3 łyżki dżemu malinowego lub porzeczkowego (ja zwiększyłam ilość do 5 łyżek)
- 1 i 1/2 szkl. mleka
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 4 łyżki cukru (dałam 2 łyżki)
- 25 dag masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 10 dag uprażonych płatków migdałowych
- bita śmietana
- małe herbatniki w czekoladzie
Sposób przygotowania
- Zaczynamy od ugotowania budyniu.
- Masło ucieramy z cukrem pudrem na krem.
- Gdy budyń ostygnie miksujemy go z kremem , dodaja po 1 łyżce.
- Mieszamy składniki na poncz.
- Tortownicę wykładamy warstwą biszkoptów namoczonych w 1/2 ponczu.
- Dżem podgrzewamy , połowę wykładamy małymi kleksami na biszkopty.
- 1/3 kremu wykładamy na biszkopty i dżem.
- Posypujemy 1/3 ilością uprażonych płatków migdałowych.
- W ten sam sposób układamy drugą warstwę ( pamiętamy o pozostawieniu kremu na dekorację ).
- Wstawiamy do lodówki i gdy krem nam stwardnieje , wyjmujemy z tortownicy i boki tortu smarujemy resztą kremu.
- Boki i wierzch tortu posypujemy reszta płatków migdałowych.
- Wierzch dekorujemy rozetkami z bitej śmietany i herbatnikami.
- Wstawiamy do lodówki i jemy następnego dnia.
Komentarze
Prześlij komentarz